Uzbudljiva utrka

Kritika je zadovoljna nominacijama za nagradu Emmy: ‘Sjajno su pogođene‘

Glumačka postava HBO-ove serije ‘Nasljeđe‘

 Frederic J. Brown/Afp
‘Squid Game‘ ulazi u povijest kao kao prva produkcija na jeziku koji nije engleski, a natječe se za Emmy u glavnoj kategoriji.

HBO-ova dramska serija "Nasljeđe" ("Succession") koja prati afere moćne obitelji čiji članovi kuju urote i međusobno si podmeću, preuzela je u utorak vodstvo u utrci za nagradu Emmy koja se dodjeljuje za televizijska dostignuća, s ukupno 25 nominacija.

Renomirana serija već je osvojila devet Emmyja, a sada bi mogla trijumfirati u kategoriji najbolje dramske serije. Kipiće bi kući mogle odnijeti i zvijezde serije Brian Cox, Jeremy Strong, Sarah Snook te Kieran Culkin.

Natjecat će se s južnokorejskom serijom "Squid Game", planetarnim uspjehom Netflixa, koja je ušla u povijest kao prva produkcija na jeziku koji nije engleski, a natječe se za Emmy u toj glavnoj kategoriji.

Utrka će biti napeta jer se za nagradu koja će se dodijeliti 12. rujna natječu uspješne televizijske dramske serije poput "Stranger Things", "Ozark" i "Better Call Saul".

Istaknula se i HBO-ova crna komedija "Bijeli lotus", koja je primila dvadeset nominacija, uključujući onu za najbolju limitiranu ili antologijsku seriju. Nagrada bi mogla doći u ruke velike komičarske glumice Jennifer Coolidge i zvijezde u usponu Sydney Sweeney te njihovih šestero kolega.

Serija "Euforija", u kojoj se osim Sweeney pojavljuje i nekadašnja Disneyjeva uzdanica i nova miljenica Hollywooda Zendaya, može se pohvaliti sa čak šesnaest nominacija. Sama Zendaya tako je, među ostalim, postala najmlađa producentica nominirana za nagradu Emmy u povijesti.

U kategoriji humorističnih serija, najbolju startnu poziciju s 20 nominacija ima "Ted Lasso" (Apple TV+), lanjski pobjednik. Appleova serija "Ted Lasso" već osvojenim Emmyjima mogla bi pridružiti još pokoji kipić jer ove je godine nominirana za njih čak dvadeset. Nagrada bi mogla ići samoj seriji te glumcima Jasonu Sudeikisu i Juno Temple.

Četvrta sezona nevjerojatno popularne serije "Stranger Things" ima trinaest nominacija, no izvedbe popularnih Sadie Sink i Millie Bobby Brown ovog su puta izignorirane, piše The Guardian.

Nova serija producentice Selene Gomez "Only Murders in the Building" osvojila je sedamnaest nominacija. Priznanja bi mogla ići u ruke Martinu Shortu i Steveu Martinu, jednom od omiljenih komičarskih dvojaca, čiju su filmsku kemiju mnogi zapazili u filmovima "Mladenkin otac 1" i "Mladenkin otac 2".

Traga su ove godine ostavile i Huluova serija "The Dropout" koja pripovijeda priču Elizabeeth Holmes te serija "Pam i Tommy" koja nas vraća u 90-e i prisjeća na skandal s privatnom snimom seksa slavnog para. Kako Amanda Seyfrried, tako i Lily James te Sebastian Stan su, sudeći prema nominacijama, ove godine zabljesnuli.

"Ove su godine nominacije za Emmy većinom pogođene. Puno ljubavi za "Better Call Saul. Prepoznat je "Dopesick", isto vrijedi i za "The Dropout". Čak i "Igra lignje", serija za koju sam bio uvjeren da neće proći zbog tolikih smrti i titlova, je dobila priznanje. Zapravo su nas ovim nominacijama, a to nikada dosad nisam napisao u ovakvom tipu komentara, uspjeli ugodno iznenaditi. Vrlo je zadovoljavajuće vidjeti da je serija "The Great" dobila toliku podršku, a pohvaljen je i rad glavnog glumca i glumice", piše The Guardian te nastavlja:

"Nekoliko je serija, naravno, primjetno zakinuto. Možda je najočigledniji slučaj "This Is Us", koja je požnjela uspjeh kod kritike i publike, što se u današnje vrijeme vrlo rijetko događa. Ta je serija prošlih godina trijumfirala, no njenu zadnju sezonu su previdjeli. Slično tome, "Yellowstone" je kontinuirano moćna serija, no nikako se ne uspjeva nametnuti na Emmyjima. Ove su godine pri Emmyjima napokon shvatili da se ne trebaju oduševljavati filmskim zvijezdama. Nekad bi one bile preplavljene nagradama, čisto stoga što su se pojavile, no ove godine neke su u potpunosti zanemarene. Interpretacije Anne Hathaway i Jareda Leta u seriji "WeCrashed", Nicole Kidman u epizodi serije "Roar", Julije Roberts i Seana Penna u seriji inspiriranoj stvarnim događajima "Gaslit" te Samuel L. Jackson u "The Last Days of Ptolemy Grey" prošle su nezapaženo. "

Neke su serije nezasluženo pohvaljene, tvrdi The Guardian.

"Projekt Anna, zaboga. Neduhoviti, nešarmantni kaos. Izvedbu Julije Gardner (a budimo iskreni, i njen naglasak) možda je i trebalo primijetiti, no nominaciju za najbolju miniseriju? I to u godini kada imamo pregršt miniserija koje su uistinu kvalitetne? Koja šteta."

Posebno oduševljenje, kako kod kritičara The Guardiana, tako i onih pri The Hollywood Reporteru, izazvalo je dugo očekivano priznanje glumici Rhei Seehorn, koja je napokon nominirana za seriju "Better Call Saul". Iako je, kažu, uloga Kim Wexler očito glavna uloga, glumica je nominirana u kategoriji sporedne glumice.

Kritičari THR su pozdravili i novopridošlu "Igru lignje" jer serije na jezicima koji nisu engleski rijetko dobivaju pažnju. Drago im je što je zamijećena i glumačka postava. Nadaju se pobjedi Lee Jung-jaea i možda Jung Ho-yeona, no ističu da su i Park Hae-soo, Oh Yeong-su te Lee You-mi podjednako zaslužili priznanje. S druge strane, izrazili su zabrinutost što u "svijetu serija koji računa s više od 550 naslova" gotovo sve nominacije odlaze nekolicini favorita na koje se glasači fiskiraju, poput "Nasljeđa", "Bijelog lotusa" ili "Teda Lassa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:12