STREAMING PREPORUKA

Kreće Netflixova raskošna povijesna drama koju su svi čekali: Svi pričaju jedino o princezi Diani

The Crown
 Des Willie
Ne čudi stoga da je pitanje "Mogu li preskočiti prve tri sezone i odmah početi sa sočnim dijelom?" trenutačno trending na Googleu

Kruna možda i jest zamišljena kao biografski zapis o životu kraljice Elizabete II., ali jedino o čemu će svi pričati ove sezone je princeza Diana. Netflixova raskošna povijesna drama danas, naime, kreće s četvrtom sezonom u čijem su fokusu Emma Corrin kao Lady Di i Gillian Anderson kao Margaret Thatcher.

Ne čudi stoga da je pitanje "Mogu li preskočiti prve tri sezone i odmah početi sa sočnim dijelom?" trenutačno trending na Googleu. Serija tvorca Petera Morgana radnju je počela 1947. godine i otpočetka je prati pitanje "a kad ćemo vidjeti Dianu?" Elizabetu su dosad sjajno portretirale Claire Foy (prve dvije sezone) i Olivia Coleman (prošla i ova), a nezahvalnu ulogu Diane dobila je mlada 24-godišnja Britanka Emma Corin koja je, sudeći po traileru i prvim fotografijama, vrlo uvjerljiva kao princeza od Walesa.

Josh Connor glumi princa Charlesa, a pojavljuju se i likovi Camille Parker Bowles (Emerald Fennell), ali i Michaela Fagana (Tom Brooke), čovjeka koji je 1982. provalio u Buckinghamsku palaču i ušao u spavaću sobu kraljice (poslije je proveo šest mjeseci u psihijatrijskoj ustanovi).

Ukratko, riječ je o likovima i događajima koji su se duboko urezali u kolektivno sjećanje Britanaca, ali i većine planeta. Radnja ove sezone kroz deset epizoda, koje su stajale nevjerojatnih 130 milijuna dolara, prati događaje od 1977. do 1990. godine, neće rekreirati vjenčanje Charlesa i Diane (nismo našli ništa zanimljivo u tom događaju, kažu autori), a prema najavama, prvi put će kao likove pokazati i prinčeve Williama i Harryja. Dianina smrt (poginula 1997.) vjerojatno će se prikazati sljedeće sezone, a već otprije se zna da "Kruna" završava nakon šest sezona. Kritika je sezonu ocijenila sa hvalospjevima.

Predstava 'Gospođica Julija',

Osijek, HNK, Županijska 9 18 h; ulaznica 80/90/110 kn

Drama Augusta Strindberga "Gospođica Julija", u režiji Aide Bukvić, na rasporedu je osječkoga HNK danas u 18 sati. Priča o grofovskoj kćeri Juliji, koja iz čiste dosade i inata stupa u ljubavnu vezu sa slugom na imanju njezina oca, priča je o dominaciji i manipulaciji, strasti koja se pretvara u borbu do istrebljenja. Glume Mateja Marušić, Vladimir Tintor i Petra Blašković.

Od 16. do 19. studenoga u Muzeju suvremene umjetnosti održava se interdisciplinarni masterclass koji vodi legendarni kantautor i vođa grupe Lačni Franz, Zoran Predin. Ovaj program svojevrsni je nastavak ciklusa Art pop Workshop, koji je uspješno realiziran u sezonama od 2011. do 2013., kada su radionice držali Vlada Divljan, Marko Brecelj, Gordan Muratović Coki, Peter Lovšin i Edo Maajka. Program se obraća svima, ali ponajprije mlađim glazbenicima, autorima, piscima, studentima glazbe, književnosti, anglistike te povijesti umjetnosti. Koncept radionice je stvaranje svojevrsne interakcije između polaznika i voditelja te da se kreativnim akcijama tijekom nekoliko dana pokuša ne samo rasvijetliti i demistificirati proces skladanja i nastanka rock-pjesme nego zajedničkim radom i kreacijom stvoriti novo umjetničko djelo. Prijave se primaju na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Koncert ansambla Lado

Zagreb, HNK, Trg Republike Hrvatske 15 19.30 h; ulaznica 60/80/100 kn

U svojem rođendanskom mjesecu jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl održat će večeras i 20. studenoga koncerte u zagrebačkom HNK. Publika će moći uživati u osebujnim međimurskim popevkama, arhaičnom, starinskom ojkanju i bećarcu - jedinstvenom glazbenom izričaju Slavonije, Baranje i Srijema. Ulaznice za oba koncerta mogu se kupiti po cijeni od 60, 80 i 100 kuna.

Art pop Workshop Zagreb

MSU, Av. Dubrovnik 17 10 - 14 h; ulaz slobodan, prijave obavezne

Od 16. do 19. studenoga u Muzeju suvremene umjetnosti održava se interdisciplinarni masterclass koji vodi legendarni kantautor i vođa grupe Lačni Franz, Zoran Predin. Ovaj program svojevrsni je nastavak ciklusa Art pop Workshop, koji je uspješno realiziran u sezonama od 2011. do 2013., kada su radionice držali Vlada Divljan, Marko Brecelj, Gordan Muratović Coki, Peter Lovšin i Edo Maajka.

Program se obraća svima, ali ponajprije mlađim glazbenicima, autorima, piscima, studentima glazbe, književnosti, anglistike te povijesti umjetnosti. Koncept radionice je stvaranje svojevrsne interakcije između polaznika i voditelja te da se kreativnim akcijama tijekom nekoliko dana pokuša ne samo rasvijetliti i demistificirati proces skladanja i nastanka rock-pjesme nego zajedničkim radom i kreacijom stvoriti novo umjetničko djelo. Prijave se primaju na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Otvorenje izložbe 'Tolerancija'

Zagreb, Botanički vrt PMF-a, Trg M. Marulića 9a 15 - 17 h; traje do 16. prosinca

Tolerancija je edukativni i kulturno-umje-tnički projekt u čijem je središtu putujuća izložba plakata koncepcije Mirka Ilića, a otvorenje je danas u 15 sati na sjevernoj ogradi Botaničkog vrta. Zadatak svakog dizajnera bio je da osmisli plakat koji vizu-alnom porukom simbolizira toleranciju. Od 2017. do danas različite inačice ove izložbe vidjelo je više od 150.000 ljudi u 29 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:12