Božićni misterij

Koliko novaca ima zapravo obitelj iz "Sam u kući"

 Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa/ipa/profimedia
Božić je idealno vrijeme za podsjećanje na hit s Macaulayem Culkinom koji je preslatki Kevin

"Sam u kući" film je koji mnogi gledaju svakog blagdana od 1990. godine kada je prvi put prikazan. Božić je idealno vrijeme za podsjećanje na hit s Macaulayem Culkinom koji je preslatki Kevin, a gledatelji se često pitaju koliko je obitelj McCallister zapravo bogata. Na početku filma jedan od provalnika, Harry (Joe Pesci), govori svom kolegi Marvu (Daniel Stern) da je njihova kuća glavna meta u bogatoj četvrti.

New York Times se sada obratio ekonomistima i ekipi koja je radila film kako bi napokon pronašli odgovor.

Njihova kuće uistinu postoji i to na Aveniji Lincoln 671 u čikaškom predgrađu Winnetka, koji je jedna od najskupljih četvrti u Americi, prema Realtoru. Kevin i njegovih četvero braće i sestara svatko ima svoju sobu.

Godine 1990. kuća je bila pristupačna samo za jedan posto ljudi s najvišim prihodima čikaških kućanstava, a tako bi bilo i danas, kažu ekonomisti iz Federal Reserve Bank of Chicago.

Ekonomist Max Gillet, Cindy Hull i Thomas Walstrum zaključili su to nakon što su pogledali statističke podatke koji uključuju prihode kućanstava na području Chicaga za 1990. i 2022. godinu., vrijednost kuće, prevladavajuće stope hipotekarnih kredita u to vrijeme te poreze i osiguranje.

S obzirom na pretpostavku da McCallisterovi nisu trošili više od 30 posto svojih prihoda na stanovanje, ekonomisti su utvrdili da bi njihov dom moglo priuštiti kućanstvo s prihodom od 305.000 dolara 1990. (oko 277.000 eura), odnosno oko 665.000 dolara 2022. (oko 605.000 eura).

Sredinom 2022. slična bi kuća koštala oko 2.4 milijuna dolara (oko 2.2 milijuna eura). Dom te vrijednosti moglo bi si priuštiti kućanstvo s prihodom od 730.000 dolara (oko 664.000 eura), koje bi bilo u prvih jedan posto kućanstava na području Chicaga, rekli su ekonomisti.

image
Erin Hooley/Newscom/Profimedia/Erin Hooley/newscom/profimedia

Eve Cauley, dekoraterka seta za Sam u kući, bila je odgovorna za dekor poput namještaja i tapeta unutar doma McCallisterovih, koji je snimljen na izgrađenim setovima u lokalnoj srednjoj školi. Za Times je rekla da dom nije bio skupo namješten, ali da je imao namjerno veličanstveni, otmjeni izgled.

Zanimljivo je da u filmu nema govora od tome što Kevinovi roditelji rade. Neki gledatelji su zaključili da je Kate McCallister modna dizajnerica, jer u kući ima nekoliko lutki za odjeću.

Jedna teorija kaže da je Peter McCallister upleten u organizirani kriminal. Prema tome, dom McCallisterovih bio je posebno ciljan kao neka vrsta osvete, a Kevinovo brutalno nasilje nad provalnicima proizvod je odgoja izloženog kriminalnim aktivnostima.

Todd Strasser, koji je napisao knjigu temeljenu na filmu ‘Sam u kući‘ i dvama njegovim nastavcima, rekao je da ga filmaši nisu pomno nadzirali. Smjernice su, rekao je, u biti bile: "Evo scenarija, radite što god želite." Rekao je da mu nije palo na pamet detaljno objašnjavati kako su McCallisterovi došli do novca - mislio je da su oni viša srednja klasa, ali ne i ‘super bogati‘.

"Ne znam koliko su McCallisterovi zarađivali, ali sigurno su puno pomogli mom bankovnom računu", rekao je duhovito Strasser.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:38