KIPTE OD BIJESA

Kaos u Turskoj, Armeniji, Grčkoj i Azerbajdžanu - sve zbog TV serije! ‘Amerikanci su podlegli njihovom pritisku...‘

Recep Tayyip Erdogan

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia
Povijesna činjenica jest da je atrofirano Osmansko Carstvo na svom zalasku u strašnom pokolju pobilo oko 1,5 milijuna Armenaca

Velika se bura digla zbog američke serije "Atatürk" od SAD-a preko Turske i Azerbajdžana, gdje kipte od bijesa, do Armenije i Grčke gdje ne kriju zadovoljstvo. Sve se pretvorilo u bremenito povijesno-političko pitanje.

Naime, američka kompanija Disney+ otkazala je već najavljeno prikazivanje šestodijelne biografske serije o životu tvorca suverene Turske, Mustafe Kemal-paše Atatürka, zakazano za 29. listopada 2023., u povodu stote godišnjice osnivanja Republike Turske.

Poznata američka kompanija podlegla je, tvrde u Turskoj, lobiranju i pritisku Armenskog nacionalnog kongresa Amerike (ANCA) koji je ustao protiv prikazivanja serije o ocu suvremene Turske, kojeg optužuju da je sudjelovao u, kako kažu, genocidu nad Armencima te da je današnja Turska nastala "na kostima ubijenih i prognanih Armenaca".

Povijesna činjenica jest da je atrofirano Osmansko Carstvo na svom zalasku u strašnom pokolju pobilo oko 1,5 milijuna Armenaca te da se Armenci otad bore da se to proglasi genocidom i smatraju to najvećom nacionalnom tragedijom svog naroda. Dosad su 34 države svijeta to priznale, među kojima i SAD, ali i Europski parlament.

To je vječno pitanje u odnosima dviju država. Turska odbacuje da se radi o genocidu, pogotovo planskom i sistematskom "istrebljenju Armenaca", optužujući ih da su uz pomoć Rusije (Rusija i Turska su u Prvom svjetskom ratu bile na suprotnim stranama) pokušali oružani otpor protiv turske vlasti te da su nastradali u borbama ili umrli od bolesti koje su harale. Pogotovo napominju da Atatürk uopće nema veze s tim jer je bio na posve drugom mjestu u to vrijeme.

Ömer Çelik, glasnogovornik vladajuće stranke AKP predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, rekao je, kako prenosi Politico, da je "Disney+ podlegao pritisku Armenaca" te da je to "sramotno i ponižavajuće ponašanje", a šef turskog Vijeća za radioteleviziju Ebubekir Şahin najavljuje istragu o tom slučaju.

Iz Disneyja+ su kratko objavili da su seriju "prebacili na svoju tvrtku kćer Fox" te da je to "uobičajeni poslovni potez". Serija je stajala osam milijuna dolara, a azerbajdžanski portali već najavljuju da će serija biti prikazana na turskoj i azerbajdžanskoj televiziji u povodu stote godišnjice osnivanja nove turske države.

Kemal-paša Atatürk ima kultni status u Turskoj. Osim što ima titulu "oca nacije", njegove su fotografije još obvezne u svim državnim institucijama, a nema grada u kojemu se ne nalazi barem jedan njegov spomenik, trg ili ulica. Njegov lik i djelo zaštićeni su i kaznenim zakonom te se osporavanje ili vrijeđanje Atatürka kažnjava zatvorom od tri do pet godina.

Zbog toga je u Turskoj ova odluka primljena vrlo bolno i smatraju da vrijeđa ne samo Atatürka, nego i sve Turke. Aram Hamparian, šef ANCA-e, kaže, pak, da "serija slavi turskog diktatora i izvršitelja genocida" te smatra da je odluka Disneyja+ ispravna. I grčka dijaspora u SAD-u solidarizirala se s Armencima, potiho likujući zbog otkazivanja prikazivanja serije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:21