Frank Pavich

Kako je redatelj hrvatskog podrijetla snimao film ‘Dina‘, prije Villeneuvea

Film Dina

Na programu u Kinoteci u ponedjeljak tema su kultni SF roman i adaptacije, jedna je od najpoznatijih ona Alejandra Jodorowskog

Tema novog izdanja Kontraplana u Kinoteci koja je predviđena za ponedjeljak su kultni SF roman Dina i adaptacije, o kojima će razgovarati SF autorica Riva Zmajoki, filmski kritičar Silvestar Mileta te Frank Pavich, redatelj filma Dina Alejandra Jodorowskog, čija će projekcija otvoriti raspravu.

U razgovoru će sudjelovati autorica znanstvene fantastike i filozofkinja Riva Zmajoki te Frank Pavich, autor već gotovo pa kultnog dokumentarnog filma Dina Alejandra Jodorowskog (2013), koji će se prikazati na početku tribine. Priča je to o jednom od najboljih filmova koji nikada nisu snimljeni: ambicioznom pokušaju čileanskog redatelja iz naslova da ekranizira Herbertovov klasik, koji je čak i unatoč svojom (ne)slavnom neuspjehu prerastao u jedan od najutjecajnijih projekata svih vremena.

Roman Dina Franka Herberta iz 1965. godine, zajedno sa svojim mnogobrojnim nastavcima, filmskim, serijskim i ludičkim adaptacijama te neiscrpnim vizualnim i narativnim inspiracijama, jedan je od najprepoznatljivijih multimedijskih fenomena znanstvene fantastike, a u fokus šire javnosti vraćena je adaptacijom Denisa Villeneuvea, koja se trenutačno prikazuje u kinima. Njezina priča mitske snage trajno je ugrađena u kolektivni imaginarij, a zahvaljujući bogatstvu i kompleksnošću tema kojima se bavi (ekologija, feudalizam, kapitalizam, imperijalizam, mesijanizam, utopizam...) predstavlja nepresušno vrelo inspiracije piscima, redateljima, ilustratorima i dizajnerima.

Razgovor će moderirati filmski kritičar i stručnjak za znanstvenu fantastiku Silvestar Mileta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:15