GUŽVA NA VRHU

'Joker' sa 11 nominacija dominira na BAFTA-i

Joker
 Profimedia, Backgrid UK

“Joker”, psihološka drama o jednom od najpoznatijih stripovskih zlikovaca, dobila je čak 11 nominacija za ovogodišnju nagradu Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA), objavljeno je jučer u Londonu.

Prestižne nominacije uslijedile su samo dva dana nakon svečane dodjele Zlatnih globusa, a filmski stručnjaci suglasni su da ove dvije nagrade vrlo dobro pretkazuju što se može očekivati i na dodjeli Oscara.

Oba s deset nominacija za nagradu BAFTA-e, “Jokera” slijede Netflixov “Irac” Martina Scorseseja i “Bilo jednom u... Hollywoodu” Quentina Tarantina. Devet nominacija dobila je ratna drama “1917”, također svježe ovjenčana Zlatnim globusima za najbolju dramu i najboljeg redatelja, Sama Mendesa. Ova četiri filma za glavnu nagradu natjecat će se s “Parazitom” južnokorejskog redatelja Bong Joon-hoa.

Joaquin Phoenix, iznimno hvaljen za ulogu Jokera, nominiran je za najboljeg glumca, u konkurenciji s Leonardom DiCapriom za “Bilo jednom u... Hollywoodu”, Adamom Driverom za “Bračnu priču”, Taronom Egertonom “Rocketmanu” i Jonathanom Pryceom, nominiranim za ulogu Franje u “Dvojici papa”.

Nominacije za najbolju glumicu otišle su Scarlett Johansson za “Bračnu priču”, Saoirse Ronan za posljednju adaptaciju “Malih žena”, Charlize Theron za “One su bombe”, Jessie Buckley za film “Divlja ruža” i Renee Zellweger za “Judy”.

BAFTA-ina lista nominacija u glavnim kategorijama izazvala je brojne kritike na društvenim mrežama i u medijima zbog dominacije bijelaca u glumačkim kategorijama i muškaraca u kategoriji režije. Dodjela nagrada održat će se početkom veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:33