Slavni redatelj

Joel Coen na Ponta Lopud festivalu: ‘Ne volim gledati svoje filmove nakon što ih dovršim‘

Joel Coen

 John Pavlish
Coen je ispričao i kako je najviše naučio o filmu radeći kao asistent na niskobudžetnim horor filmovima u New Yorku

Projekcijom filma "Fargo" braće Coen u srijedu navečer započelo je drugo izdanje festivala Ponta Lopud. Film je osobno najavio jedan od braće, Joel Coen, kojemu je ovo prvi posjet Hrvatskoj.

"Vrlo je neobično i inspirativno da postoji festival koji je stvoren za mlađu generaciju filmaša. To se ne događa često. Uglavnom starija garda dolazi na ovakve festivale", rekao je Coen koji će idućih dana na Lopudu održati masterclassove za mlade redateljice i redatelje.

"Ja zapravo imam problem da me se naziva masterom", istaknuo je Coen na konferenciji za medije koja je prethodila filmu. "Za mene je masterclass više razgovor među kolegama. Moja jedina pedagoška strategija je da odgovaram na pitanja. Zanima me što zanima druge ljude o mom procesu rada i sretan sam ako im mogu otkriti nešto o tome. To je sve što ja zapravo mogu učiniti".

Osvrnuo se i na sam proces stvaranja filmova: "Meni i mom bratu teško je napisati scenu ako je ne možemo prvo vizualizirati, zamisliti u svoj glavi, čak i ako se radi o dijaloškoj i teškoj sceni, ili pak vizualno vrlo jednostavnoj. Stalno razmišljam o tome, jer i gledatelji razmišljaju, ne samo o tome kako scena izgleda, već i gdje se uklapa u nešto što su prethodno vidjeli ili što će tek vidjeti te koji su prijelazi."

Coen kaže kako svoje filmove nakon što ih dovrši više ne voli gledati. Jer samo vidi sve ono što je napravio krivo.

Govoreći nadalje o svom radu otkrio je i tko je osoba koja je izvršila najveći utjecaj na njega i od koje je najviše naučio o filmu: "Najvažnija osoba koja me nadahnula i nečemu naučila je žena koja me angažirala da joj budem asistent. Bila je montažerka na niskobudžetnim neovisnim uglavnom horor filmovima u New Yorku. Iako sam pohađao filmsku školu najviše sam naučio o režiji radeći s njom. Nisam u to vrijeme poznavao ljude koji se bave filmom. Moj prvi film bio je ujedno i prvi filmski set na koji sam zakoračio".

Odgovarajući na pitanja o inspiraciji za svoje filmove Coen je rekao kako su filmovi koje je radio s bratom često tumačeni kao posveta drugim filmovima. "To je na neki način istina. Međutim više smo, pogotovo ranijih godina, bili nadahnuti određenim tipom literature".

Coen je svoj posljednji film "The Tragedy of Macbeth" (Tragedija Macbetha) radio samostalno, prvi put u svojoj karijeri bez brata Ethana: "Samog sebe sam iznenadio da režiram Shakespearea. Nisam stručnjak za Shakespearea, ne znam puno više o Shakespeareu od prosječnog engleskog govornika koji je odrastao gledajući adaptacije njegovih djela na filmu ili u kazalištu. Nešto sam pročitao, ali ne sve".

Na ideju da režira taj Shakespeareov komad navela ga je, kako je priznao, supruga, slavna glumica i kao on višestruka oskarovka Frances McDormand. "Pitala me zapravo da režiram Macbetha za kazalište. Rekao sam da ne znam kako bih to učinio, moj mozak jednostavno funkcionira na drukčiji način, ne znam odakle bih počeo. Ali možda kad bi se radilo o filmu onda bih mogao naći neki zanimljivi pristup".

Frances McDormand, inače, također boravi ovih dana na Lopudu gdje će u sklopu festivala održati masterclassove za mlade glumice i glumce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:24