EKSKLUZIVNI INTERVJU

Jeff Bridges: Bit će teško do Oscara. Colin Firth je odličan

ZAGREB - Čujemo da ste previše psovali tijekom snimanja filma pa sada morate platiti svoje grijehe, i to doslovno - dočekujem Jeffa Bridgesa s pitanjem koje mu je razvuklo osmijeh na licu.

- Ha, ha, ha! Sve dođe na naplatu jednoga dana! Hailee (Steinfeld, mlada glumica koja u filmu “Čovjek zvan Hrabrost” tumači 14-godišnju Mattie koja želi osvetiti smrt svoga oca) natjerala nas je da za svaku psovku platimo u gotovini od jednog do pet dolara. Mogu vam reći da se na kraju snimanja skupilo poprilično love u njezinoj staklenci! A još joj dugujem i nešto ekstra love, ali ne mogu joj pred svima uvaliti u ruke 50 dolara u gotovini da netko krivo ne shvati - nasmijao se glumac.

Šesta nominacija

Slavnoga Jeffa Bridgesa uhvatili smo prošloga petka na filmskom festivalu u Berlinu koji je otvoren vesternom “Čovjek zvan Hrabrost” ( True Grit) u režiji braće Coen. Film nominiran za deset Oscara reinterpretacija je vestern klasika iz 1969. godine u kojemu šerifa Roostera, koji pomaže djevojčici da pronađe ubojicu svoga oca, tumači legendarni John Wayne. I za svoju interpretaciju šerifa Roostera Jeff Bridges je nominiran za Oscara, što mu je šesta nominacija u karijeri, a prošle je godine konačno i osvojio zlatni kipić za ulogu u drami “Crazy Hearts”. U sobi luksuznog Hotela de Rome u blizini Brandenburških vrata i slavne avenije Unter den Linden Bridges se pojavio izuzetno dobro raspoložen, već s vrata je pozdravio i ponudio nešto za piće s bogatog stola u dnu sobe. Legendarni “The Dude” iz filma “Veliki Lebowski”, prve suradnje braće Coen i Jeffa Bridgesa, na razgovoru se pojavio u smeđem casual sakou i tamnoplavoj košulji, a plave prodorne oči sjajile su između duge sijede kose i guste sijede brade. Jeff Bridges sjajan je tip: drag, zabavan, brbljav, otvoren, neopterećen slavom, u svakom trenutku spreman na zafrkanciju i šalu. Na lijevoj ruci blješti veliki sat, poklon njegova pokojna oca i također slavna glumca Lloyda Bridgesa, a toj temi posvetili smo se pri kraju ovog ekskluzivnog razgovora.

• Je li bilo ugodno gaziti u čizmama velikoga Johna Waynea? Jeste li osjećali pritisak?

- Bilo mi je mnogo lakše nakon razgovora s braćom Coen kada su mi objasnili da oni snimaju svoj film prema romanu, a ne rade remake iz 1969., pa ni ja ne moram razmišljati o Wayneu i njegovu tumačenju Roostera.

• S braćom Coen već ste snimili kultni film ‘Veliki Lebowski’. Kako je izgledalo ponovno druženje?

- Braća Coen su vjerojatno meni najdraži filmaši, oni su istinski genijalci i ako imaju neku ulogu za mene, ne pada mi na pamet odbiti ih. Oni silno uživaju u svom poslu, što se vidi u svakom filmu, i čine režiju jednostavnom iako je to vraški teško. ‘Veliki Lebowski’ je veliki američki film, mislio bih isto i da nisam u njemu, taj je film rame uz rame s ‘Kumom’, (smijeh), ali zbilja jest.

• Smeta li vam što ste za mnoge ostali The Dude kojega ste tako savršeno utjelovili u tom filmu?

- Ma kakvi! The Dude je super lik! Drago mi je što se ljudima toliko dopao da ga i danas pamte. Znate li da u Americi postoji Lebowski Fest? To su dvodnevni festivali koji se održavaju po cijeloj Americi, svi posjetitelji dolaze odjeveni u likove iz filma, gleda se film, rade se svirke uživo, ludo zabavno. Jednom sam okupio bend i svirao na jednom od tih festivala. Najavili su me: ‘A sad naš posebni gost The Duuuuuuudeeeeeee!’, rulja je poludjela, bio je to moj Beatles trenutak!

• Prvu nominaciju za Oscara zaradili ste 1972. za ulogu u filmu ‘Posljednja kinopredstava’ Petera Bogdanovicha, a četiri desetljeća poslije nominacije i dalje stižu. Koliko se Hollywood izmijenio u to vrijeme?

- Poprilično, biznis se potpuno izmijenio. U vrijeme ‘Posljednje kinopredstave’ nisu postojale promotivne kampanje, crveni tepisi i ovakvo medijsko ludilo kao danas. Danas je PR postao gotovo važniji od filma čija je sudbina često u rukama dobre promocije. Znam da je to za filmove kakav je ‘True Grit’ dobro jer to je film koji treba vjetar u leđa da bi se probio do publike, ali danas je Hollywood definitivno mnogo više biznis nego prije. Isto vrijedi i za Oscare: nekad je sve to bilo mnogo skromnije, a danas je to cijeli projekt koji traje pola godine, pumpanje filmova, nominacija, intervjui, promocije.

• Što očekujete od nominacije?

- Pa... lijepo je biti nomiran, priznanje kolega uvijek je velika stvar. Konkurencija je jaka, Colin (Firth, op. a.) je napravio fantastičan posao u ‘Kraljevu govoru’.

• Ima li ponekad malčice ljubomore kad vam promaknu dobre uloge koje ugrabe drugi?

- Ne baš, dovoljno sam sit da ne moram gledati prema drugim stolovima (smijeh). To je i pitanje ponude i trenutačne želje i gladi; nekad želite suši, a nekad dobar cheeseburger! Važno je da ima dovoljno.

• Bavite li se i dalje fotografijom? Izdali se nekoliko albuma fotografija koje su nastale na setovima filmova koje ste snimali...

- Da, ali nešto manje nego prije. Na snimanju ‘Čovjeka zvanog Hrabrost’ nisam napravio baš previše fotki. Nekad sam radio i izložbe, ali više baš i ne. Radim albume koje zatim poklanjam ljudima koje su radili na nekom filmu.

• Što je s glazbom? Pripremate li novi album?

- O, da! Pripremam album s T Bone Burnettom za njegovu kuću Blue Note, bit će na tržištu krajem godine. Glazba mi je jako važna, nije to samo popratni hobi, čak dobivam i lovu za to što radim! (smijeh) Doduše, nastup na Lebowski Festu nisu mi platili, ali to je bilo za ljubav filmske umjetnosti! (smijeh)

EKSKLUZIVNI INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:53