REAGIRANJE

Ispravak članka 'UDRUGA PRODUCENATA OPTUŽILA UDRUŽENJE REDATELJA 'Zamračio se ogroman novac!''

Povodom članka objavljenog 28. ožujka 2019. godine na web stranicama jutarnji.hr pod naslovom 'UDRUGA PRODUCENATA OPTUŽILA UDRUŽENJE REDATELJA 'Zamračio se ogroman novac!'' na zahtjev za ispravkom netočne ili nepotpune informacije objavljujemo ispravak Društva hrvatskih filmskih redatelja:

U članku naslova: "UDRUGA PRODUCENATA OPTUŽILA UDRUŽENJE REDATELJA 'Zamračio se ogroman novac!' Na web portalu www.jutarnji.hr dana 28.ožujka 2019., objavljene su neistinite informacije o Društvu hrvatskih filmskih redatelja.

Nije točno da „Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) kao nositelj licence za prikupljanje sredstava iz tzv. Digitalne retransmisije, ta sredstva netransparentno raspoređuje“.

Nije točno da je „DHFR posljednjih desetak godina netransparentno prikupljao i dijelio sredstva koja se zakonski od kabelskih operatera moraju raspodijeliti nositeljima autorskih prava“.

Nije točno da je društvo (DHFR) „do prošle godine tvrdilo da taj novac ne postoji, što su pokazivale bilance od 2014. do 2016. godine, dok se u bilanci za 2017. u stavci 129 „odjednom“ pojavilo 29 500 000 kuna“.

Nije točno da se „zamračio ogroman novac i nije došao do onih kojima je potreban“.

Nije točno da je „puno ljudi na taj način zakinuto za svoja prava“.

Nije točno da DHFR protuzakonito isplaćuje tuđi novac.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja je udruga licencirana za kolektivno ostvarivanje autorskih i srodnih prava u audiovizualnoj djelatnosti u Republici Hrvatskoj. Na temelju Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, 79/07, 125/11, 80/11, 141/13, 127/14, 62/17 i 96/18) isplaćuje naknade nositeljima autorskog prava u Hrvatskoj i ostatku svijeta (Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Čileu, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Litvi, Portugalu, Španjolskoj, Belgiji, Luksemburgu, Monaku, Velikoj Britaniji, Poljskoj, Madžarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Azerbajdžanu, Gruziji).

Iz toga proizlazi da je novac, za koji se u članku insinuira da je „zamračen“ te da „nije došao do onih kojim je potreban“, raspoređen na tisuće nositelja autorskog prava diljem svijeta, a sve sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima.

Nadalje, sukladno Zakonu o autorskom i srodnim pravima Društvo hrvatskih filmskih redatelja je objavilo sve propisane dokumente na svojim mrežnim stranicama. Posebno ističem da Društvo hrvatskih filmskih redatelja posluje sukladno Statutu društva i svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske, te ispunjava sve svoje zakonske obaveze.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:16