KRIMIĆ NA NETFLIXU

"Ispod nule" mogao je slobodno imati i karpenterovski naslov: "Napad na policijski furgon"

Javier Gutierrez u sceni filma ”Ispod nule”
 Netflix/Everett/Profimedia
I u filmu Lluísa Quíleza , kao u kultnom "Napadu na policijsku stanicu", policija i robijaši pod opsadom nađu se na istoj strani

Godine 1976. John Carpenter je snimio triler "Napad na policijsku stanicu" u kojem se policajci i robijaš u transferu nađu pod opsadom misterioznih napadača. Mjesto opsade je - kako naslov veli - napuštena policijska stanica.

Triler "Bajocero" (Ispod nule, na Netflixu: Below Zero) katalonskog redatelja Lluísa Quíleza moglo bi se slobodno nasloviti karpenterovski: "Napad na policijski furgon". Jer, i u Quílezovom se filmu policija i robijaši u transferu nađu na istoj strani pod misterioznom opsadom. Razlika je tek što je robijaša više, napadač jedan, a jedan je i – policajac.

Taj jedan policajac je sredovječni Martin (Javier Gutierrez) koji dobiva zadatak da sa trojicom kolega preveze furgon pun robijaša iz jedne kaznionice u drugu. Noću na zaleđenoj brdskoj cesti napadne ih snajperist koji posmiče cijelu pratnju osim Martina. Martin se zaključa u furgon s kažnjenicima. Uvjeren je da je netko od njih dogovorio napad da pobjegne. No, tajanstveni napadač (Elajalde) tu nije zbog oslobađanja, nego zbog - osvete.

Španjolska kinematografija već je dugo rasadište izvanrednih, konceptualno domišljatih žanrovskih filmova. "Bajocero" je još jedan od njih. Film je scenaristički vješto osmišljen, pun neočekivanih obrata, pa ni jednog časa niste načistu kamo će otići. Režiran je majstorski.

A kad se karte podijele, shvatite da stvarni nisu nimalo crno-bijele, pa vas film navlači na tanki led. I onaj moralni, ali i - ispostavit će se - doslovni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 05:21