Priznanje kritičaru

Hrvatski teoretičar filma Daniel Rafaelić bit će u komisiji koja odlučuje o Zlatnim Globusima: ‘Ostao sam zatečen...‘

Daniel Rafaelić

 Ivan Posavec/
Znam što je Zlatni globus dodijeljen jugoslavensko- talijanskoj koprodukciji filma ‘Cesta duga godinu dana‘ značio za našu kinematografiju

"Ostao sam zatečen. Bila je to lijepa vijest", otkrio je filmski kritičar Daniel Rafaelić svoju prvu reakciju na činjenicu da ga je Hollywood Foreign Press Association (HFPA) odabrala za jednog od stotinu novih glasača za dodjelu nagrada Zlatni globus (Golden Globes).

Dok je prošlogodišnja dodjela, prisjećamo, punila novinske stupce zbog izostanka prijenosa svečanosti, za koji je od 1956. godine bio zadužen NBC, te nagomilanih, skandaloznih prozivki za "nepravilno financiranje prihoda vlastitih članova" i nedostatnu uključivost sastava članstva HFPA, ovogodišnji Globusi dolaze s vjetrom promjene, koja bi ovoj dugoj tradiciji mogla povratiti stari sjaj.

Svoju tadašnju odluku NBC je objasnio potrebom za korjenitom promjenom koja "zahtjeva vrijeme i trud". Tom je prilikom izrazio i nadu da će, ukoliko se ti planovi ostvare, NBC biti u mogućnosti prenositi jubilarnu 80. dodjelu u siječnju 2023. godine.

Sudeći prema najavi povratka prijenosa, promjene su, čini se, u dovoljnoj mjeri već nastupile.

O početku ponovnog procvata svjedoči i naše gore list, koji vjeruje da će proširenje članstva HFPA i uključivanje članova iz dosad nezastupljenih država poput Lijepe Naše, Dominikanske Republike te nekih afričkih zemalja, nagradama donijeti svježinu.

" Riječ je o povijesnom iskoraku koji, širenjem glasačkog tijela, svjetlo baca na filmove koji u suprotnom ne bi dobili pozornost", smatra Rafaelić, koji vjeruje da su ovakvi potezi od velikog značaja za kinematografije spornih zemalja.

" Znam što je Zlatni globus dodijeljen jugoslavensko- talijanskoj koprodukciji filma "Cesta duga godinu dana" (film je nominiran i za Oscara za najbolji film na stranom jeziku) značio za našu kinematografiju. Ta nominacija iz 1959. godine ostavila je neobrisivi trag u povijesti svjetske kinematografije te posvjedočila da je naša kinematografija tada bila al pari onoj svjetskoj", objašnjava Rafaelić koji ne krije zadovoljstvo što se Globusi nakon zapaženog posrtanja vraćaju u igru.

Značaj Zlatnih globusa je, kaže Rafaelić, suviše ozbiljan da se propuste te važne institucije ne bi korigiralo.

Osim toga, Zlatni globusi su svojevrsni pokazatelj za Oscare i pretkazuju na koje filmove te izvedbe bi trebalo staviti naglasak. Ponekad pak, dodaje, služe kao utjeha onim kandidatima koji nisu uspjeli naći svoje mjesto među nominiranima za najcjenjeniju nagradu, koju dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti.

"Posebno su me radovali kipići koji su došli u ruke Marilyn Monroe (za film "Neki to vole vruće") te Madonne (za film "Evita") u kategoriji najbolje glavne glumice u mjuziklu ili komediji", priznaje Rafaelić koji će ove godine imati priliku svojim glasom izdvojiti, po svom sudu, najbolje među nominiranim ostvarenjima.

Trenutno je u fazi gledanja što većeg broja naslova, što je, kaže, vrlo uzbudljiv proces.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:07