U POTRAZI ZA SINERGIJOM

HRVATSKI GAMERI I FILMAŠI Industrija video igara raste čak 50 posto, ali nitko se nije prijavio za europska bespovratna sredstva

 Nina Đurđević
"Unutar zajedničke platforme trebale bi se pronaći linije financiranja, kao i točke sinergije između fabula domaćih filmova i videoigara", rekao je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar

Europska komisija odlučila je u okviru jedne platforme spojiti rastuću industriju računalnih igara i filmsku industriju. "Ni prošle niti ove godine za bespovratna sredstva koja im omogućava Potprogram MEDIA nije se prijavio niti jedan hrvatski projekt. Upravo sam zato ovim susretom željela potaknuti suradnju ove dvije izuzetno vibrantne kreativne industrije", rekla je Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA, na prvom zajedničkom predstavljanju 'game developera' i filmaša koje je održano u Cineplexxu u zagrebačkom Centru Kaptol.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar ocijenio je kako filmaši i game developeri imaju isto iskušenje – kako se zajednički artikulirati prema hrvatskom ili europskom javnom prostoru u kojemu vrijeme teče jako sporo za razliku od vremena koje u svijetu gaminga prolazi jako brzo. "Unutar zajedničke platforme trebale bi se pronaći linije financiranja, kao i točke sinergije između fabula domaćih filmova i videoigara, a možda i poticanja vrijednosti lokalne i europske kulture. Ovo je prvi put da ovako zajedno sjedimo javno, ali nije prvi put da pričamo. S idućim poglavljem vezanim za gaming izlazimo jako skoro", najavio je Hribar.

Ante Vrdelja, tajnik Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara, istaknuo je da u Hrvatskoj trenutno djeluje dvadesetak tvrtki za izradu videoigara s oko 400 zaposlenih. "Kod nas postoji iznadprosječan broj studija za izradu videoigara koji 99,9 posto svojih proizvoda izvoze na inozemno tržište", rekao je.

Industrija videoigara na svjetskom tržištu po zaradi nadmašuje filmsku i glazbenu industriju zajedno. Prema podacima Ekonomskog instituta iz Zagreba, godišnja stopa rasta industrije video igara u Hrvatskoj iznosi čak 50,4 posto.

Kako javlja HAVC, u sklopu današnjeg susreta održan je i okrugli stol u kojem su sudjelovali Jasmina Kallay, stručnjakinja za videoigre i evaluatorica projekata pri Europskoj komisiji, Marina Andrea Škop iz Studia dim, Bernard Bachrach iz Binx Interactivea, Damir Đurović iz Reboota, Ante Vrdelja, tajnik Udruge hrvatskih game developera, Tadej Fius iz Media Atlasa iz Slovenije i Nina Petrović iz produkcijske kuće Švenk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:01