BAFTA

Hopkins uopće nije imao pojma da je dobio nagradu: ‘Čuo sam veselje, mislio sam da je tekma‘

Dobitnika je pročitala glumica Renee Zellweger
 B4859/Avalon/Avalon Editorial/Profimedia
"Nomadland" velika je pobjednica BAFTA-e, a osvojila je nagradu za najbolji film, najbolju režiserku i glavnu glumicu

Američka drama "Nomadland" koja prati zajednicu starijih Amerikanaca koji su nakon velike krize kombijima putuju u potrazi za boljim životom, velika je pobjednica BAFTA-e održane u nedjelju, a osvojila je nagradu za najbolji film, najbolju režiserku, Kineskinju Chloe Zhao i glavnu glumicu, Frances McDormand.

Dodjela Filmskih nagrada Britanske akademije (BAFTA) održana je vritualno tijekom dviju večeri, a nominirani su zbog pandemije na svečanosti sudjelovali putem videa.

No, filmske zvijezde Hugh Grant i Priyanka Chopra Jonas osobno su se pojavili u londonskoj dvorani Royal Albert Hall, dok su se glumice Renee Zellweger i Anna Kendrick priključile iz studija u Los Angelesu.

image
Chloe Zhao
Christian Barrett/Avalon/Avalon Editorial/Profimedia

Kao najbolje britansko djelo proglašen je film "Promising Young Woman" koji naglašava važnost #metoo pokreta, a osvojio je nagradu za najbolji originalni scenarij.

Akademija je također odala počast princu Philipu, suprugu kraljice Elizabete, koji je umro u petak u 99. godini života. Philip je imenovan prvim predsjednikom BAFTA-e 1959. Njegov unuk, princ William, trenutni je predsjednik.

Filmski veteran Anthony Hopkins pobijedio je u kategoriji glavnih glumaca, a nagradu je osvojio za ulogu dementnog muškarca u filmu "Otac" (The Father).

image
Hugh Grant
B4859/Avalon/Avalon Editorial/Profimedia

Britanski je glumac tako ušao u povijest kao najstarija osoba koja je pobijedila u kategoriji glavnog glumca.

Unatoč povijesnoj pobjedi, nije se pojavio čak niti na virtualnoj svečanosti putem Zooma, poput većine ostalih dobitnika, pa je umjesto njega nagradu primio scenarist filma Florian Zeller.

Anthony Hopkins, koji pandemiju koronavirusa provodi u Walesu, kasnije je izjavio za medije da je u vrijeme svečanosti slikao u svojoj hotelskoj sobi te da uopće nije bio svjestan da je osvojio nagradu. O tome ga je obavijestila obitelj, koja je nestrpljivo pratila svečanost.

- Ovo je divno, nikada u žvotu nisam očekivao da ću je osvojiti. Ovo je za mene bonus, zabavan bonus, želim čestitati svim ostalim dobitnicima i nominiranima. Zapanjen sam činjenicom da sam sjedio u svom hotelu i slikao, a iz susjedne sobe sam čuo uzvike veselja. Mislio sam da gledaju utakmicu, rekao je.

On nije bio jedini veliki dobitnik koji nije osobno primio nagradu. Izostalo je i javljanje glumice Frances McDormand.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:33