KONTROVERZE

Hollywood očajan za ‘Zlatnim globusima‘: ‘Ako se ne vrate, ostat ću kratak za 30.000 $‘

 Robyn Beck/Afp
Doista, financije su glavni faktor koji pokreće mogući povratak Globusa

Nakon što je NBC ukinuo dodjelu Zlatnih globusa 2022. godine zbog nedostatka raznolikosti te navodnih etičkih pogrešaka, Hollywood trenutačno bruji da bi se spomenuta dodjela nagrada mogla "vratiti iz mrtvih" 2023. godine, piše NY Post.

- Zarađujem bonus ako naš projekt pobijedi. No, ako se Zlatni globusi ne održe, mogao bih ostati "kratak" za 30 tisuća dolara godišnje - rekao je voditelj kampanje za dodjelu nagrada.

Doista, financije su glavni faktor koji pokreće mogući povratak Globusa.

- Kad su naše potrebe u pitanju, ponovno emitiranje Zlatnih globusa itekako bi nam pomoglo. Ako vaš klijent pobijedi, dobiva pažnju medija, više novca, a i mi zarađujemo više novca te projekt zarađuje više novca. To vas ujedno priprema i za svu pozornost koju ćete dobiti na Oscarima i Emmyjima - rekao je stručnjak iz agencije za talente NY Postu.

image

Sandra Oh sa svojom nagradom

Upi/Alamy/Alamy/Profimedia

No, isti je izvor istaknuo da zamjera Udruženju hollywoodskih stranih novinara (Hollywood Foreign Press Association), grupi koja stoji iza nagrada, da se prelako "puštaju s lanca i ispadaju licemjerni".

- HFPA je stjerala tržište u kut političkom nekorektnošću. Rijetko su nominirali crnačke projekte ili glumce - rekao je stručnjak iz agencije za talente.

- Možda se mogu sabrati i zadovoljiti zahtjeve industrije. Nitko ne želi da ga se povezuje s nedostatkom raznolikosti, korupcijom, plaćanjem, mitom. Nije da i ostatak Hollywooda nije pun toga - tvrdi stručnjak.

Razlika je, naravno, u tome što je HFPA javno prozvana.

image

Tom Cruise

Kim Kulish/Afp/Profimedia

Naime, Tom Cruise je vratio tri Zlatna globusa nakon što je LA Times u veljači 2021. razotkrio "prljave tajne" HFPA-e. Novine su izvijestile da grupa nema niti jednog crnog člana te da vrlo vjerojatno namjerno rijetko nominira obojene glumce i redatelja. Također, bivši predsjednik Philip Berk optužen je za rasizam i seksualni napad, a PR-ovci su se često žalili na njihovo loše ponašanje tijekom grupnih intervjua glumaca povodom promocije filmova.

Shonda Rhimes, Kerry Washington, Judd Apatow, Alyssa Milano i Amy Schumer bile su među slavnim osobama koje su javno kritizirale HFPA nakon spomenutih razotkrivanja.

HFPA je dobila brojna upozorenja i novi protokol od strane grupe glavnih holivudskih PR agencija, uključujući 42 West (Tom Cruise, Martin Scorsese), ID-PR (Christopher Nolan, Sean Penn), True Public Relations (Scarlett Johansson), The Lede Company (Reese Witherspoon, Will Smith), Imprint PR (Jessica Chastain, Sydney Sweeney), Rogers & Cowan/PMK (Jamie Foxx, Denzel Washington), koje u konačnici odlučuju hoće li zvijezde prisustvovati ili ne.

S novopostavljenom predsjednicom Helen Hoehne na čelu, HFPA se obvezala preoblikovati, uključujući inkluzivnost najmanje 13 posto crnog članstva.

U srpnju je Todd Boehly iz Eldridge Industriesa, koji je također suvlasnik Los Angeles Lakersa i Dodgersa te predsjednik nogometnog kluba Chelsea, postao novi glavni izvršni direktor Globesa, najavivši programe za “modernizaciju dodjele”.

Eldridge Industries također posjeduje Dick Clark Productions, koji su producirali dodjelu desetljećima, tako da je dodjela Zlatnih Globusa od velikog interesa za Boehlyja.

image

Lady GaGa

Paul Smith/Alamy/Alamy/Profimedia

U igri je najmanje 60 milijuna dolara godišnje koje treba podijeliti s NBC-jem za emitiranje Zlatnih globusa. Sudeći po prethodnim izdanjima nagrada, to je puno za izgubiti, a da ne spominjemo "ego trip" zbog odlučivanja o cijenama, sudbinama i otvaranju novih vrata za nominirane i pobjednike.

James Lee iz Strategy PR-a, koji je jedan od dvojice odgovornih za krizni menadžment u HFPA-u, rekao je za The Post da "još nemaju najavu."

- Trenutno nema nikakvih komentara. Službena objava će stići u roku od nekoliko tjedana - rekao je predstavnik NBC-a.

HFPA nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Prema riječima jednog koordinatora dodjele nagrada, da bismo dobili zvijezde u prostoriji i odredili datume nominacija, datum bi trebao biti objavljen najkasnije do kraja rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:45