KAKAV JE YELLOWSTONE?

Hit serija koju zovu ‘mokrim snom desničara‘ došla na Netflix: Kad ju pogledate, bit će vam jasno i zašto...

Kelly Reilly u Yellowstoneu

Muškarci su okrutni, a žene često pripite i lake u seriji hvaljenog Taylora Sheridana koja je uzburkala duhove u Americi

Kevin Costner prilazi konju, miluje ga po obrazu, i šapne mu da život nije fer. A onda izvadi revolver, stavi mu ga pod bradu i prospe mu mozak.

Tako, mračno i s praskom, počinje Yellowstone, poprilični televizijski hit u Americi, emitiran prvi put još prije šest godina, ali na nama nedostupnom Paramount Networku. Kroz pet sezona snimljeno je ukupno 47 epizoda, svojedobno su prikazivane i na HRT-u, a sad su prve dvije stigle i na Netflix pa kako to obično biva serija je opet u globalnom trendingu.

Yellowstone se reklamira kao moderni neo noir vestern, a najlakše ga je, ali ne do kraja točno, opisati kao ‘Nasljeđe‘ na konjima.

Muškarci su grubi, a žene pripite i lake. Stanovnici indijanskih rezervata neuki ili gramzivi. Pastuhe se cijeni više od ljudi. Svi konstantno piju i puše, hodaju u šeširima i kaubojkama koje ne skidaju ni tijekom seksa. Političari? Potplaćeni, ucijenjeni ili u službi osobnog probitka.

image

Yellowstone s Kevinom Costnerom

Ne čudi stoga da je u često oprečnim recenzijama serija izazvala zgražanje dijela američkih kritičara koji su je opisivali kao republikanski mokri san, i desničarsku fantaziju. U njoj zemlju mogu spasiti isključivo Marlboro men, pa stoga i jedini imaju pravo na nju. Ili preciznije, kako ih ovdje romantično oslikavaju- odvažni, radišni, šutljivi tipovi, s pravom na oružje, što žive od zemlje i dijele graničarsku pravdu, a štuju slobodno poduzetništvo i dolare.

Takav nekakav je i Kevin Costner kao John Dutton III, vlasnik najvećeg ranča u Montani koji graniči s indijanskim rezervatom i istoimenim nacionalnim parkom. Čovjek drma državom, upravlja guvernerkom (i istodobno ju odvodi u krevet), vrijedi milijune, ima svoju privatnu miliciju, a svoje golemo imanje nadlijeće helikopterom. Ima tri sina, dva mu vjerna i jednog odmetnutog, i jednu kćer, što muškarce jede za doručak, psihički labilnu, koketnu, ali opaku. Nju naprosto senzacionalno glumi Britanka Kelly Reilly, istinska zvijezda serije.

Costner je također uvjerljiv, uloga ostarjelog kauboja koji pleše na ivici između junaka i zlikovca dobro mu pristaje, a radnja se vrti oko njegovih ratova s ljudima koji mu žele uništiti ranč, grlo po grlo, te njegove borbe da obitelj, načetu zbog davne tragedije u kojoj je izgubio suprugu, zadrži na okupu.

image

Kevin Costner

Netflix

Sve je to već viđeno, i u drugim serijama odrađeno bolje ili lošije, ali Yellowstone se uza sve svoje mane ističe tvrdim, često brutalnim, i tek ponekad patetičnim, do zareza ispoliranim dijalozima. Kako i ne bi, iza njih stoji autor serije Taylor Sheridan, kojeg najviše pamtimo po hvaljenim scenarijima za ‘Sicario‘ i ‘Hell or High Water‘.

U jednoj od najzabavnijih scena u prvoj sezoni, Costner puškom tjera grupu kineskih turista s posjeda. Sve ovo što vidite je moje, objašnjava im. Jedan od turista mu kaže: ‘Jedan čovjek ne bi trebao posjedovati ovoliko zemlje‘.

- Ovo je Amerika, ovdje se zemlja ne dijeli, odgovara mu Costner .

Yellowstone je do danas, što je isto manje poznato, izrastao u punokrvnu franšizu. U prednastavku ‘1882.‘ glume Tim McGraw, Faith Hill i Sam Elliott, a u drugom prednastavku ‘1923.‘ Harrison Ford i Hellen Mirren. Sve se serije vrte oko Yellowstone ranča, mitskog mjesta na kojem se rađaju i umiru generacije Duttonovih.

Kadrovi su također divota, posebno u prvoj sezoni koju je cijelu odrežirao Sheridan, i pritom se nije sramio eksploatirati stvarnu prirodu Montane koja oduzima dah. Čovjeku bude jasno zašto se tamo ubijaju zbog komada zemlje.

Yellowstone se dakle klasificira kao vestern, ali ne bi netočno bilo nazvati ga i sapunicom i fantazijom. Sheridan ga je svojedobno nudio HBO-u pod egidom ‘Kum s kaubojima‘, ali su ga odbili. Okej, uozbiljimo se, to dvoje ne smije u istu rečenicu, ali ako mu date šansu, na Yellowstone ćete se sigurno navući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:49