SIGHT & SOUND

Heroinski ovisnik, kćer iz privilegirane obitelji te otresita vozačica kao teme filmova

Memorija 2

 Hrff
Prvoplasirane naslove jednog od najuglednijih filmskih časopisa zagrebačka publika može gledati ovog tjedna na HRFF-u

Britanski mjesečnik Sight & Sound jedan je od najuglednijih filmskih časopisa na svijetu. Dio njegove reputacije čine i referentne ankete autora i kritičara koji biraju najbolje filmove i TV serije godine. Ovogodišnja Sight & Soundova anketa objavljena je u subotu. Anketa u kojoj je sudjelovalo 100 kritičara, kustosa i filmologa puna je iznenađenja i neočekivanih naslova, a jedna od zanimljivosti izbora jest i ta što čak tri od četiri prvoplasirana filmska naslova zagrebačka publika može gledati upravo ovog tjedna. Tri od četiri najviše plasirana filma, naime, na programu su ovotjednog Human Rights Film Festivala koji je počeo jučer.

Anketno tijelo S&S-a za najbolji je film 2021. odabralo "Suvenir, 2. dio" britanske redateljice Joanne Hogg. Riječ je o nastavku filma "Suvenir" iz 2019., koji je te godine također - i također neočekivano - osvojio prvo mjesto. Duologija "Suvenir" zbiva se 80-ih godina i prati mladu redateljicu, kćer bogate i privilegirane obitelji koja pokušava uspjeti u svijetu filma pripremajući socijalnu dramu o radništvu. Istodobno, junakinja se nosi s mukom što joj je zaručnik - također bogatun i mladi diplomat - heroinski ovisnik. Glavnu junakinju u oba filma glumi Honor Swinton Byrne, a njenu majku zbiljska majka glumice - Tilda Swinton. "Souvenir" je očito nešto poput engleskog lokalnog fenomena, jer ni jedan ni drugi film nisu izvan Britanije imali naročit odjek, no oba su filma osvojila prvo mjesto na listi britanskog časopisa.

image

Memorija 2

Hrff

Drugo mjesto na listi filmova osvojio je film "Petite maman" (Majčica) Francuskinje Celine Sciamma koji igra na programu HRFF-a u utorak. Na trećem mjestu u anketi je film "Drive My Car" Japanca Ryosukea Hamaguchija, nastao po Murakamijevoj priči, a naslovljen po pjesmi Beatlesa. Film o glumcu koji, pošto mu je narušen vid, mora koristiti uslugu mlade, otresite vozačice dobio je nagradu za scenarij u Cannesu, a također je na programu HRFF-a ovaj tjedan. Hamaguchi je i jedini redatelj s dva filma na listi: njegov drugi (meni osobno bolji) film "Kolo sreće i fantazije" na desetom je mjestu. I četvrtoplasirani film u anketi S&S-a također je ovog tjedna dostupan na zagrebačkom festivalu: riječ je o filmu "Memoria" tajlandskog režisera Apichatponga Weerasethakula. I u tom filmu glumi Tilda Swinton.

Najbolje plasirani američki film na listi je "Power of the Dog" redateljice Jane Campion, koji je šesti. Ujedno, to je i najviše plasiran Netflixov film u anketi. Od drugih istaknutijih američkih naslova, "Zeleni vitez" Davida Loweryja je dvanaesti, "Dina" Dennisa Villeneuvea četrnaesta, "Nomadland" dvadeset i drugi, "Francuska depeša" dvadeset i treća, a "Minari" trideset četvrti. "Spencer" - film Pabla Larraína o princezi Diani - na petnaestom je mjestu, a "Izgubljena kći" - redateljski debi Maggy Gyllenhaal po romanu Elene Ferrante - dvadeset i prvi. Na posljednjem, pedesetom mjestu liste najboljih nalazi se i jedini ex-YU film, "Quo vadis, Aida" Jasmile Žbanić.

image

Mala mama

Hrff
image

Drive My Car

HRFF

Ako je lista najboljih filmova godine puna iznenađenja, pa i bizarnosti, lista serija je kudikamo predvidivija i konvencionalnija. Najboljom serijom u 2021. glasači su Sight & Sounda proglasili BBC-ev "Grijeh" (It's a Sin) Russela T Daviesa, seriju o počecima AIDS-a unutar londonske homoseksualne zajednice 80-ih koja je kod nas dostupna na HBO-u. Riječ je o odličnoj seriji koju je, uzgred, i pisac ovog teksta uvrstio na prvo mjesto vlastite godišnje liste. Druga na listi najboljih serija godine po britanskim je glasačima "Underground Railroad", Amazonova desetodijelna serija redatelja Barrya Jenkinsa o robovima koji se tajnim kanalima izbavljaju s robovlasničkog juga. Treća na listi je HBO-ova krimi-serija "Mare iz Eastowna" Brada Ingelsbya, a četvrta (opet) BBC-eva serija "Sjeverna voda" Andrewa Haigha koja se zbiva 1850-ih na brodu kitolovcu kod Grenlanda. I nju se u Hrvatskoj može gledati na HBO-u. Peto mjesto opet je osvojila britanska serija koja upravo ovog tjedna ima hrvatsku premijeru: riječ je o trodijelnoj mini- seriji "Zatvor" (Time) Jimmya McGoverna u kojoj Sean Bean glumi imućnog poslovnog prevaranta koji se nađe iza rešetaka britanske kaznionice. Šesto mjesto osvojila je treća sezona "Nasljedstva" (Succession, kreator Jesse Armstrong), sedmo (opet HBO-ov) "Bijeli lotus" (Mike White), a osmo korejski fenomen "Igra lignji" (Hwang Dong-hyuk). Deveta i deseta su dvije Disneyeve serije: "WandaVision" i "Only Murders in the Building". O pomalo parohijalnim interesima glasača časopisa svjedoči da je među top 10 serija samo jedna koja nije na engleskom, a to je- zanimljivo-ujedno i jedina Netflixova u prvih deset. Izborom potpuno dominira HBO koji u prvih deset ima tri naslova, a još su tri kod nas dostupna na tom servisu.

Zanimljiv je podatak da je od prvih deset filmova ankete S & S njih devet hrvatska publika bila (ili će ovog tjedna biti) u prilici vidjeti- što na festivalima, što u kinu ili strimingu. Jedini kojeg uopće nije imala prilike vidjeti je upravo- pobjednički "Suvenir".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:24