NEĆEMO SAZNATI KRAJ

HBO ukinuo hit seriju koju su voljeli i Hrvati, fanovi bjesne: ‘Dao sam vam šest godina života...‘

 /Hbo
Westworld je ambiciozna znanstveno fantastična drama koja je naglo gubila gledatelje, ali je do nedavno obaćavana još jedna sezona

Streaming biznis često je nemilosrdan, a najnovija žrtva rezanja troškova je ambiciozna i skupocjena znanstveno-fantastična serija "Westworld" koju je pomalo šokantno i svakako neočekivano prije koji dan ukinuo HBO.

Serija je bazirana na istoimenom filmu Michaela Crichtona iz 1973. čija je radnja smještena u futuristički zabavni park u kojem se ljudi zabavljaju i žive s androidima, a nakon hvaljene četiri sezone serija prestaje sa snimanjem.

Razlozi su dijelom premala gledanost za tako skupu produkciju, ali i odluka studija Warner Bros Discovery da ove godine brutalno srežu sve moguće troškove. Tako je već otpušten veliki broj zaposlenika, a zaustavljena je postprodukcija superherojskog kino spektakla "Batgirl".

image
/Hbo

Problem s "Westworldom" je što serija nakon četiri sezone (emitira se od 2016. godine) nije završila priču, odnosno donedavno je obećavano da će peta i finalna sezona razriješiti brojne nedoumice u radnji.

Sada se to neće dogoditi i fanovi su doslovno pobjesnili. Serija je bila gledana i u Hrvatskoj.

- Dao sam vam šest godina života, a vi ukidate seriju???? Sramite se, komentiraju fanovi po društvenim mrežama. Serija inače, unatoč kritičarskim hvalospjevima, barem u početnim sezonama, nikad nije privukla dovoljno veliku masovnu publiku, ali je stvorila zajednicu zagriženih fanova koji su opsesivno tražili rješenja zagonetki u svakom malom detalju.

Sada su-izvisili.

Zbog odluke žale i autori serije Lisa Joy i Jonah Nolan koji tvrde da im je rad na seriji bila najbolja stvar u životu.

- Imali smo plan kako završiti priču, još uvijek nismo sve otkrili, govorili još prošli mjesec autori o seriji koja se bavila umjetnom inteligencijom, ljudskom sviješću, robotskom revolucijom i sličnim "većim od života" temama.

Tijekom zadnje sezone ova se prestižna ZF drama ipak suočila s rapidnim padom gledatelja, iako je tijekom emitiranja skupila 54 nominacije za Emmy.

image
/Hbo

To ipak nije bilo dovoljno za CEO-a Warnera Davida Zaslava koji je, čim je imenovan, najavio nemilosrdno rezanje troškova. Prema natpisima u cehovskim medijima odluka je ipak šokantna jer streameri uglavnom izbjegavaju ukidati serije bez da ih dovedu do kakvog takvog kraja, pa im ako ništa omoguće zadnju, limitiranu sezonu ili sve završe s nekim filmom.

HBO i dalje gura svoje druge hitove, poput "House Of Dragon", "Succession" ili "Euphoria" a i hvaljeni "The White Lotus" upravo je lansirao drugu sezonu. Između ostalog puno nade polažu i u novu seriju, adaptaciju kultne apokaliptične igre "The Last Of Us".

Ljuti fanovi se nadaju da će se ipak naći rješenje za "Westworld", baš kao što se našlo za još jednu prestižnu dramu "Deadwood" koji je 12 godina nakon kraja emitiranja dobio još jedan- film.

Zvijezde "Westworlda" su između ostalih bili i Thandie Newton, Anthony Hopkins, Aaron Paul, Ed Harris, Evan Rachel Wood...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 16:42