Splitski filmski festival

Grand Prix filmu ‘Yamabuki‘, čija su tema odnosi Koreje i Japana. Nagrađeni i filmovi koji se bave transrodnim osobama te mizoginijom

Film Yamabuki

 imdb
U konkurenciji kratkometražnog filma za suptilno, napeto, imerzivno i slojevito iskustvo, Grand Prix ide u ruke filma ‘Sirene‘

Žiri konkurencije dugometražnih filmova Splitskog filmskog festivala – Aditya Kripalani, Bruno Pavić i Isabelle Piechaczyk – odlučio je nagradu Grand Prix dodijeliti filmu Juichira Yamasakija„Yamabuki". Kako se navodi u obrazloženju, "Zrnata slika 16mm filma doprinosti nesavršenosti likova, s koje se publika lakše povezuje. Film je izvrsno montiran, pogotovo prijelazi iz scene u scenu. Također su kretanja kamere s lijeva na desno jako mirna, uglađena i umirujuća. Tragovi odnosa između Japana i Koreje su odlično odrađeni u filmu. No ono što je uistinu najljepša poruka filma jest upravo suočavanje sa životnim poteškoćama na pozitivan način.

Posebne nagrade dobila su još tri filma.

„Povratak u prah“, redatelja Li Ruijuna, kako je procijenio žiri: "jako je inspirativanfilm – ona vrstakoja vam može dati hrabrosti da tražite ono što je stvarno važno u životu, ili pak da to zaštitite ako to imate. Jako je dobro snimljen i savršeno uokviren. Emotivan je, a razvoj ljubavne priče je dirljiv i lijep. Film dopire do srži života, pritom odražavajući kinesku kulturu".

Potom, „Babysitter“, redateljice Monie Chokri, o čemu pišu: "Komedija s vrlo pametnim dijalozima i percepciji o mizoginiji. Može vas natjerati da se zapitate, kojeg god roda bili. Pastelne i razigrane boje filma su oku ugodne, a bez obzira na estetiku i ton, film daje ozbiljne uvide u ljudsko ponašanje". Treći nagrađeni film je „Moja praznina i ja“, redatelja Adriana Silvestre, "Intenzivan i prekrasan portret putovanja trans žene koji nam pomaže razumijeti kroz što bi mogla proći korak po korak u svom kretanju od jedne glavne rodne faze do druge".

Žiri konkurencije kratkometražnih filmova – Zulfikar Filandra, Sunčica Fradelić i Tina Frank – "za suptilno, napeto, imerzivno i slojevito iskustvo", koje omogućuje da osjetimo vrtoglavicu iz drugog kuta, odlučio je nagradu Grand Prix dodijeliti filmu „Sirene“, redateljice Illarie di Carlo. Također, energija i uzbuđenje filma „My Name Is AntiI“ (Andreas Vakalios i Fili Olsefski), kao i šarmantna intimnost filma „Otvoren mi je šlic. Kao i moje srce“ (Marie Luise Lehner) zaslužili su posebnu nagradu festivala.

Filmska nagrada Ivan Martinac za hrvatske filmove dodijeljena je kratkometražnom filmu Vladislava Kneževića „Aqualia“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:52