RHONDA FLEMING

Glumica je postala slučajno, udavala se šest puta i bila ikona Las Vegasa

 Everett Collection/Everett/Profimedia
U Santa Monici u 98. godini je umrla Rhonda Fleming, zvijezda filma u boji velikoga glazbenog talenta

Kad su je krajem četrdesetih proglasili "kraljicom Tehnicolora", ponajviše zahvaljujući nastupu u šarmantnom fantastičnom pustolovnom mjuziklu "Jenki na dvoru kralja Arthura", slobodnoj preradi predloška Marka Twaina, Rhonda Fleming nije bila oduševljena, uostalom kao ni Maureen O'Hara koja je u to doba dobila sličnu titulu (obje su bile riđokose i zelenooke). "Radije bih da me pamte po mojim ulogama, a ne po tome kako izgledam u boji", rekla je. Pa dok se njezina konkurentica nije mogla požaliti na karijeru, ponajviše zahvaljujući čestim suradnjama s Johnom Fordom, Rhonda Fleming (pravim imenom Marilyn Louis) tek je tu i tamo snimila poneki izuzetan film i krivila sebe što nije birala bolje redatelje.

Prva uloga kod Hitchcocka

Zapazio ju je na ulici poznati agent Henry Wilson – koji je preferirao mišićave dečke zgodnim curama, ali je uz nju ipak otkrio i Lanu Turner – dok je išla u srednju školu na Beverly Hillsu i predstavio je čuvenom producentu Davidu O. Selznicku ("Zameo ih vjetar"): taj je s njom potpisao višegodišnji ugovor, ali je prvi značajan nastup imala tek 1945. u poznatom trileru Alfreda Hitchcocka "Začaran", u kojem je glumila uz Ingrid Bergman i Gregoryja Pecka.

"Bila sam neopisivo naivna i neupućena, kad su mi rekli da ću igrati nimfomanku, morala sam potražiti što to znači u rječniku". Dobila je još dvije sporedne uloge u odličnim filmovima, u trilerima "Zavojite stepenice" Roberta Siodmaka i "Iz prošlosti" Jacquesa Tournera, da bi otad izborila prvo ili drugo mjesto na špici.

image
Everett Collection/Everett/Profimedia

Glazbeni show

Snimala je uglavnom žanrovske filmove - "Riđokosa i kauboj", "Pony Express", "Kleopatra", "Kraljica Babilona" (u talijanskoj produkciji) - od kojih su neki bili itekako zanimljivi, na primjer, 3-D "crnjak" "Pakao" Roya Warda Bakera, "Iznad svake sumnje" Fritza Langa i "Kući prije mraka" Mervyna LeRoya (kako tvrdi, to joj je najdraža uloga). Najveći uspjeh u karijeri postigla je vesternom "Obračun kod O.K. korala", uz Burta Lancastera, Kirka Douglasa i Jo Van Fleet.

Poslije je priznala da gluma uopće nije bila ono što je željela, da nije potpisala ugovor sa Selznickom, nastavila bi školovati glas i ostvarila koncertnu karijeru. Da zna pjevati, vidjelo se već u filmu "Jenki na dvoru kralja Arthura", gdje je imala duet s Bingom Crosbyjem i jednu solo pjesmu, no 1957. dobila je svoj glazbeni show u noćnom klubu Tropicana u Las Vegasu, koji je prošao sjajno.

I dalje je glumila na filmu i sve češće na televiziji, snimila je i jednu long-play ploču, pjevala na turnejama, okušala se i na Broadwayu, no od 1960. nije više tako često prihvaćala angažmane, jer je stekla pozamašan imetak poslovanjem s nekretninama. Udavala se čak šest puta, samo dva posljednja braka završila su smrću njezinih supruga, a posebno se angažirala na sprječavanju raka (sestra Dorothy bila je žrtva te bolesti), brizi za beskućnike i zlostavljanu djecu.

Umrla je u srijedu u bolnici u Santa Monici, imala je 97 godina, ali je njena smrt objavljena tek u subotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:40