HIT SERIJA

Gledali smo ‘3 Body Problem‘ na Netflixu: Već je sam uvod spektakularan, no ne čudi da ju Kinezi žele zabraniti

3 Body Problem

 /Netflix/youtube Screenshot
Bilo bi šteta kad bi je otkazali nakon prve sezone. Bilo bi šteta kad bi se Netflix uplašio pothvata u koji je uletio, no nadajmo se da se to neće dogoditi

Netflixova serija "Problem tri tijela" (3 Body Problem) pojavila se kao svojevrsna enigma na njihovoj streaming platformi, međutim, usprkos tome zasjela je na prvo mjesto top liste u mnogim zemljama, pa čak i u nas. Najbolja su joj reklama njezini tvorci, David Benioff i D.B. Weiss napisali su "Igru prijestolja" (pod budnim nadzorom autora tih knjiga Georgea R.R. Martina), a njihov kolega Alexander Woo također je prokušani televizijski profesionalac, najpoznatiji po suradnji na vampirskoj seriji "Okus krvi". Sva trojica nedavno su došla promovirati svoj rad na poznati festival South by Southwest (SXSW) u Austinu i to je imalo itekakvog odjeka, ali ne samo to. Benioff, Weiss i Woo dohvatili su se trilogije kineskog autora Cixina Liua koja je još 2006. dobila nagradu Hugo, namijenjenu vrsnim ostvarenjima znanstvene fantastike, i zasad su ekranizirali samo njezin prvi dio. Manje je poznato da je početkom prošle godine premijeru imala kineska televizijska verzija Liuove knjige s engleskim podnaslovima, ta ima čak 30 epizoda, a NBC ju je emitirao na platformi Peacock. Netflixova adaptacija ima samo 8 epizoda, ali neusporedivo veći budžet, budući da je svaka od njih koštala 20 milijuna dolara.

Već je uvod prilično spektakularan, odigrava se 1966. za kineske kulturne revolucije, a u mnoštvu zdvojna Je Wenjie (u mladim danima glumi je Zine Tseng) promatra kako joj na pozornici maltretiraju oca kao izdajnika revolucije. Poslije ona završi u zatvoru, no kako je – poput oca – talentirana fizičarka, novi režim pošalje je u specijalni odjel visoko u brdima, čiji se položaj odmah prepoznaje po golemoj satelitskoj anteni.

Prošla su desetljeća, u Oxfordu su posebna klapa petoro mladih, Saul Durand (Jovan Adepo), Jack Rooney (John Bradley iz "Igre prijestolja"), Auggie Salazar (meksička glumica Eiza González), Jin Cheng (Jess Wong) i Will Downing (Alex Sharp). U to doba zaredala su samoubojstva mladih znanstvenika, među njima je i njihova prijateljica Vera Ye, kći sada ostarjele Ye Wenjie (u tom razdoblju glumi je Rosalind Chao). Potonja nikad nije otkrila da je dok je radila u kineskom laboratoriju odgovorila na poziv iz svemira i unatoč upozorenjima da to ne čini pozvala nepoznatu rasu na svoj planet.

Zaredali su čudni događaji, Auggie se neprestano priviđa elektronski brojčanik koji se doima zloslutno, ona je postala specijalist za nanologiju i shvatila je da je samo predanost poslu može spasiti od takvih fenomena, dok je Yin prisvojila Verinu kacigu za neku vrstu video igara i njome se vraća u daleku prošlost. Saul je najozbiljniji među njima, ali i on će se u završnici suočiti sa onostranim.

Seriju baš nije lako pratiti jer vas neprestano suočava s rječnikom i pojmovima koje najbolje razumiju znanstvenici, međutim, njezini tvorci bili su svjesni te opasnosti i uključili u svoj tim dvojicu fizičara, čije su eksplikacije preveli na teme i situacije bliske i široj publici. Benioffa je najviše bilo strah kako će šefovi Netflixa prihvatiti seriju u kojoj sve nije "na prvu loptu", trebat će vremena da "Problem tri tijela" stekne svoju stabilnu bazu poklonika, no bilo bi šteta kad bi je otkazali nakon prve sezone. Druga Liuova knjiga "Mračna šuma" po njegovu sudu puno je bolja od prve, a treća sadrži scene na razini kontroverzne epizode "Kiše Castamerea" iz treće sezone "Igre prijestolja". Bilo bi šteta kad bi se Netflix uplašio pothvata u koji je uletio, no nadajmo se da se to neće dogoditi.

3 Body Problem

ZF serija

SAD, 2024. (Netflix)

TVORCI: David Benioff, D.B. Weiss, Alexander Woo

G: Jovan Adepo, Liam Cunningham, Rosalind Chao, Jess Hong, Benedict Wong

Ocjena: 5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:35