Bizarna, no istinita afera

Frizerka koja bi čajem omamila klijentice, svukla ih te snimila u kompromitirajućoj pozi bila je tajna agentica Izraela

Hudin salon

Večeras se na na splitskom Festivalu mediteranskog filma prikazuje ‘Hudin salon‘. Abou Assadovi filmovi podsjećaju pomalo na Le Carréa

Hany Abou Assad jedan je od dvojice međunarodno poznatih redatelja koji dolaze iz Palestine. Taj 60-godišnjak karijeru je izgradio nizom dobrih filmova koje je snimio u Nizozemskoj, SAD-u i Palestini od krja 90-ih do danas. No, Abou Assad je po nečemu drukčiji od gotovo svih režisera iz Trećeg svijeta. On, naime, snima odlične, sofisticirane i inteligentne trilere.

Dva trilera ponajviše su izgradila Abou Assadovu reputaciju. Prvi od njih - "Raj sada" (2005) - bavio se dječakom upletenim u krug bombaša samoubojica. Drugi - "Omar" (2013) - bio je zapleteni špijunski triler o pokušaju izraelskog obavještajca da na palestinskom teritoriju vrbuje agenta. Abou Assadovi filmovi podsjećaju pomalo na Le Carréa: to su moralno kompleksne priče o špijunskom ratu u kojem obje strane neizbježno žrtvuju nevine pijune.

image

HUDIN SALON

Imdb/

Sve to vrijedi i za Abou Assadov film "Hudin salon", koji ovog petka igra na splitskom Festivalu mediteranskog filma. "Hudin salon" temelji se na bizarnoj, ali istinitoj, špijunskoj aferi. Izraelski agenti vrbovali su frizerku s okupiranog teritorija i prisilili je na suradnju. Ona bi čajem omamila klijentice, svukla ih i snimila u kompromitirajućoj pozi, a Izraelci bi potom te slike koristili za ucjenu i iznudu informacija. Abou Assad u filmu koristi taj zbiljski motiv i plete oko njega zanimljiv triler s više fabularnih linija. Pratimo frizerku, palestinske ilegalce, te jednu od omamljenih žena koja se pokušava izbaviti iz nevolje kad palestinski pokret otpora raskrinka Hudu. U usporedbi s "Omarom", ovaj je Abou Assadov film jeftin, komoran i produkcijski jednostavan. No, palestinski autor u njemu opet prikazuje moralno zapetljani košmar, gdje je svaki moralni izbor babuška, a unutar te babuške uvijek je još jedna babuška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:47