NAGRADE SUNDANCEA

Filmu "Košnica" kosovske redateljice Blerte Basholli priznanje u sve tri glavne kategorije

Yllka Gashi u filmu ”Košnica” kosovske redateljice Blerte Basholli
 Courtesy Of Sundance Institute/Film Stills/Profimedia
Na uglednom festivalu "Košnica" je dobila nagradu za najbolji film i najbolju režiju međunarodnog igranog programa te nagradu publike

Nakon što su u srijedu objavljene nagrade američkog festivala nezavisnog filma Sundance, razloga je za slavlje imala jedna od kinematografija iz našeg susjedstva: kosovska. Jer, film "Zgjoi" ("Košnica") kosovske redateljice Blerte Basholli osvojio je na uglednom američkom festivalu čak tri nagrade. Dobio je nagradu za najbolji film i najbolju režiju međunarodnog igranog programa te nagradu publike.

Sundance - čije je skraćeno izdanje završeno u srijedu - najvažniji je festival američkog neholivudskog filma. U normalnim godinama, festival se zbiva u skijališnom gradiću Park City (Utah), te služi kao mjesto gdje veliki distributeri kupuju nezavisne akvizicije i kandidata za jesensku oskarovsku sezonu. Zbog epidemije Covida, rizika putovanja i gužvanja u malom gradu, ove je godine direkcija Sundancea potpuno eliminirala izdanje uživo. Program festivala je reduciran, broj dana također, a filmovi su se prikazivali isključivo online.

Unatoč tome, festival je prema odjecima prošao dobro, a program je uglavnom dočekao hvale.

Dva su filma iskočila kao apsolutni pobjednici festivala. Prvi od njih je "CODA", drugi film redatelja Siana Hedera. Riječ je o američkoj verziji francuskog hita "Glas obitelji Bélier​" iz 2014. Oba filma bave se djevojčicom koja odrasta u gluhonijemoj obitelji. "CODA" je prikazana prvi dan festivala, uz potpuni trijumf. Hederov je film prvi u povijesti koji je osvojio četiri glavne nagrade američkog igranog programa: za najbolji film, režiju, glumački ansambl te nagradu publike. Film je probio i rekordnu sumu za ugovor s distributerom: 25 milijuna dolara.

Ako je "CODA" dominirala američkim igranim programom, onim međunarodnim je jednako dominirao kosovski film "Košnica".

image
Blerta Basholli, redateljica filma "Košnica"
Courtesy Of Sundance Institute/Film Stills/Profimedia

Film kosovske debitantice priča je o ratnoj udovici (Yllka Gashi) koja ostane bez prihoda kad joj pomru pčele. Stoga se laća poduzetničkog pothvata: počinje peći ajvar, položi vozački ispit, te ajvar prodaje u gradu. Ta emancipacija izaziva revolt u patrijarhalnoj sredini. Zanimljivo je da film Blerte Basholli tijekom festivala nije imao jednodušne kritike: dio kritičara je filmu spočitavao formulaičan zaplet i vizualnu nezanimljivost. No, ni žiri ni publika nisu bili takvog mišljenja, film im je bio poticajan, pa je dobio obje nagrade: publike i žirija. Kosovski film tako ponavlja uspjeh još jednog ex-Yu filma koji se vrtio oko meda, a svjetski mu je uspjeh otpočeo na Sundanceu. To je makedonski "Medena zemlja" koji je premijeru imao na Sundanceu 2019., a priča tog filma je završila s dvije nominacije za Oscara.

Što se tiče dokumentarnog programa, i u njemu su pobijedila dva vrlo hvaljena filma. U onom američkom glavnu je nagradu ponio film "Summer of Soul" Ahmira Questlovea Thompsona, film o "crnačkom Woodstocku", velikom festivalu u Haarlemu 1969. U međunarodnoj je dokumentarnoj konkurenciji pobijedio danski animirani dokumentarac "Bijeg" Jonasa Pohera Rasmussena. Film kroz crtež vizualizira autentičnu ispovijed Afganistanca koji se kao migrant uspio domoći Danske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:30