SPEKTAKL U L.A.-U

Filmski događaj godine: Naši kritičari u studiju prognoziraju tko će pobijediti na Oscarima

Priprema za dodjelu Oscara

 Stefani Reynolds/AFP
‘Oscari se ne mogu popraviti jer se kinematografija promijenila. Bojim se da su prošla vremena kada su ‘Ben Hur‘ i ‘Titanic‘ osvajali 11 Oscara‘

Gledanost televizijskog prijenosa dodjele nagrade Oscar, nagrade koju Akademija umjetnosti i znanosti pokretnih slika (AMPAS) dodjeljuje od 1929. godine i najvažnije filmske nagrade na svijet, prošle se godine strmoglavila na nekoć nezamislivih 10,4 milijuna gledatelja - najmanje ikad.

Iako bi se za takav slab rezultat lako mogla okriviti pandemija koronavirusa SARS-CoV-2, prava je istina da su Oscari već neko vrijeme u krizi.

Televizijski prijenos iz godine u godinu gleda sve manje i manje ljudi (usporedbe radi, dodjelu 86. dodjele gledalo je 43,74 milijuna gledatelja), a među nominirane i nagrađivane filmove sve se teže probijaju najgledaniji i najatraktivniji naslovi.

Akademija i producenti prijenosa ove će godine gledatelje pokušati vratiti pomoću dva natjecanja na društvenim mrežama i kraćim prijenosom. Filmofili diljem svijeta na Twitteru će moći glasati za svoj "omiljeni" film 2021. i za "omiljeni" filmski trenutak godine, a osam će Oscara uručiti prije samog prijenosa.

Oba su poteza kritizirana, a kritičar Jutarnjeg Nenad Polimac smatra da se televizijski prijenos dodjele Oscara jednostavno ne može popraviti.

"U televizijski prijenos dodjela nagrade Oscar ne može se unijeti nikakva inovacija jer su Oscari otplivali u područje ezoteričnih art filmova. Nema više da se za Oscara natječe pet najatraktivnijih filmova nego se natječu kvalitetni ali ne nužno atraktivni filmovi. To je osnovni problem. Zato publika diljem svijeta sve manje gleda Oscare jer joj to sve skupa ništa ne znači", rekao je Polimac u najnovijoj epizodi serijala Jutarnjeg lista "Polimac preporučuje".

"Oscari se ne mogu popraviti jer se kinematografija promijenila. I ne funkcionira više tako da je film dobar po broju nagrada nego je dobar film koji skupi nekakvu svoju publiku, a to se dozna tek nakon par mjeseci, kad prođe društvene mreže, kina, sve ostalo. To sve ide u jednom smjeru u kojem Oscari više neće trebati. Bojim se da su vremena kada su 'Ben Hur' i 'Titanic' osvajali 11 Oscara prošla."

Kritičar Jutarnjeg Damjan Raknić drži da je sve izvjesnije da je vrijeme naprosto pregazilo institucije dodjele Oscara.

"Okruženje u kojem film kao takav egzistira drastično se promijenilo. Mislim da je pravo mjerilo uspjeha, osim, naravno, zarade, prisutnost filma u općem internetskom diskursu. To je na neki način zamijenilo klasične nagrade. Ostaje pitanje mogu li Oscari nekako to iskoristiti i ukomponirati u sebe", rekao je Raknić.

Pored rasprave o sadašnjosti i budućnosti dodjele Oscara, kritičari Polimac i Raknić u najnovijoj su epizodi "Polimac preporučuje" pokušali predvidjeti pobjednike u najvažnijim kategorijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:57