PROSLAVA

Film po romanu Damira Karakaša na prestižnom festivalu. Radnja se zbiva u ruralnoj Lici 40-ih godina...

Film Proslava igrat će u natjecateljskom programu ovogodišnjeg filmskog festivala u češkim Karlovym Varyma

 Imdb/
Redatelj Bruno Anković je cjelovečernji debitant. U hrvatskoj je filmskoj zajednici poznat kao iskusni montažer, te redatelj reklamnih filmova.

Hrvatski dugometražni film "Proslava" redatelja Bruna Ankovića igrat će u natjecateljskom programu ovogodišnjeg filmskog festivala u češkim Karlovym Varyma. Film Bruna Ankovića nastao prema istoimenom romanu Damira Karakaša natjecat će se za glavnu festivalsku nagradu Kristalni globus.

Filmski festival u Karlovym Varyma tijekom razdoblja socijalizma je bio glavni filmski festival u istočnom bloku. Dotad bijenalni, festival u češkom banjskom gradu od 1990. se održava svake godine, a ovogodišnje mu je izdanje pedeset i osmo. Festival se smatra četvrtim ili petim po snazi u Europi. Karlovy Vary po tradiciji daju veću pozornost filmašima iz istočne Europe, pa i hrvatskima. Niz istaknutih hrvatskih filmova imali su svoje premijere u Karlovym Varyma, među ostalim "Stric" Kapca i Mardešića, "Zbornica" Sonje Tarokić, "Neka ostane među nama" Rajka Grlića ili "Tu" Zrinka Ogreste.

Film "Proslava" nastao je po istoimenom romanu Damira Karakaša. Radnja romana zbiva se u ruralnoj Lici od 1945. do 1941. Kroz više labavo povezanih epizoda, roman kronološki obratno prati sudbinu ličkog seljaka – junakova oca- od kraja rata gdje se kao pristaša poraženih skriva od partizana do početka rata i uspostave NDH.

Redatelj "Proslave" Bruno Anković je cjelovečernji debitant. U hrvatskoj je filmskoj zajednici, međutim, poznat kao iskusni montažer, te redatelj reklamnih filmova.

Ulogu glavnog lika Mije u filmu glume trojica glumaca- Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal. U ulozi oca je Krešimir Mikić, u ulozi žene Drenke Klara Fiolić, a u filmu glume još i Tanja Smoje, Nedim Nezirović, David Tasić Daf i Izudin Bajrović. Direktor fotografije je Aleksandar Pavlović. Film je producirala tvrtka Eclectica i producentice Tina Tišljar i Rea Rajčić.

Uz "Proslavu", u popratnom će programu Karlovih Vary igrati i jedan film koji je hrvatska manjinska koprodukcija. Riječ je o dokumentarcu "Realno" Ukrajinca Olega Sensova, bivšem Putinovog uznika koji je sada na frontu kao poručnik ukrajinske vojske. U svom dokumentarcu Sensov dočarava dio vlastite ratne stvarnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 16:19