Atrakcije Animafesta

Film nagrađen na ‘Cannesu animacije‘ priča je o Čehinji koja se udala za Afganistanca

My Sunny Mad

 Imdb/
Jednaku pažnju, međutim, zavrjeđuje i četvrti paket filmova u kratkometražnom programu koji donosi nekoliko stvarno izvrsnih filmova

Svjetski festival animiranog filma u četvrtak ulazi u svoj četvrti natjecateljski dan. Na programu je cijeli niz atrakcija, uključujući i neke od najzvučnijih filmova čitavog programa.

U dugometražnom programu u četvrtak na Animafestu igra češki film "Maad, moje sunce" češke autorice Michaele Pavlatove. Riječ je o filmu koji je dobio glavnu nagradu na festivalu u Annecyu- svojevrsnom "Cannesu animacije"- te bio nominiran za Zlatni globus. Film Pavlatove priča je o Čehinji koja se uda za Afganistanca i okušava sreću u novoj domovini.

Jednaku pažnju, međutim, zavrjeđuje i četvrti paket filmova u kratkometražnom programu koji donosi nekoliko stvarno izvrsnih filmova. "Tvrđava" poljskog animatora Stanislawa Zalewskog film je temeljen na istoimenom predlošku književnika Slawomira Mrozeka. Film se bavi neimenovanim srednjoeuropskim gradom kojeg napadne vanjski agresor. Kad se to dogodi, grad postupno tone u nenormalnost, suspendiraju se slobode, kultura pretvara u agitprop, a cijelo društvo tone u zaglupljenje. Temu koja nam je nevjerojatno prepoznatljiva redatelj vizualizira stilom koji podsjeća pomalo na Žeželja, ali i Boureka. "Noćna straža" Belgijance Juliena Regnarda počne prizorom zavađenom bračnog para koji se pripit autom vraća kući s tuluma po zaleđenoj cesti. Nakon što slete s ceste, ulaze u erotizirani košmar koji kao pomalo nalikuje Kubrickovom "Eyes Wide Shut". "Pismo prascu" Izraelca Tala Kantora zbiva se na školskom satu gdje nezainteresiranoj izraelskoj djeci priča uspomene preživjeli iz holokausta. Ta se situacija pretvara u košmarnu parabolu odnosa ljudi i životinja, počinitelja i žrtava koje same katkad postaju počinitelji.

Među osam filmova kratkometražne konkurencije je i film hrvatske debitantice Laure Martinović "10 dana lovida".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:23