ŠALABAHTER IZ FILMA

Film katastrofe ‘Twister 2‘ spektakularno je i humano djelo koje bi bilo još i bolje da ga ne muče ova tri velika problema

Sasha Lane i Glen Powell u filmu katastrofe ”Twister 2”

 Amblin Entertainment-The Kennedy-Marshall Company-Universal Pictures-Warner Bros.-Lightnin‘ Production Rentals - Album/Album/Profimedia
Redatelj Lee Isaac Chung uspio je u "Twister 2" ugraditi svoje stavove i ideje, ali su ih opća mjesta kojima su okruženi otupjela

"Twister 2", nastavak filma "Twister" nizozemskog redatelja Jana de Bonta ("Brzina") iz 1996. godine, potvrda je da je Hollywood prigrlio tzv. era intelektualnog vlasništva. Veliki američki filmski studiji danas ne žele previše (ili uopće) riskirati i zato prave nastavke ili reinterpretacije djela koja su nekoć bila popularna i uspješna.

Njihov je cilj jasan - žele nam naplatiti nostalgiju, ali ne samo jednom već, akobogda, više puta. Filmovi "Creed" (2015.), "Istjerivači duhova: Naslijeđe" (2021.), "Zločesti dečki zauvijek" (2020.), "Jurski svijet" (2015.), "Noć vještica" (2018.) i još brojni drugi pretvoreni su u početne točke novih serijala, nastavaka i trilogija.

Premda se ti tzv. ostavštinski nastavci čine kao relativno nov fenomen, Hollywood je nastavke filmova kojima nastavci suštinski ne trebaju počeo raditi još u - pogodit ćete - 1980-ima, desetljeću blockbustera, high concepta, nastavaka.

NOVU EPIZODU "ŠALABAHTERA IZ FILMA" POGLEDAJTE OVDJE:

Prvo je 1982. u kina stigao "Psiho 2" redatelja Richarda Franklina - nastavak "Psiha", naširoko hvaljenog i subverzivnog horora Alfreda Hitchcocka iz 1960. godine. Četiri godine poslije, izašla je "Boja novca" redatelja Martina Scorsesea, nastavak "Hazardera" Roberta Rossena iz 1961. godine.

I dok "Boja novca" "Hazardera" nije pretvorila u franšizu, nakon "Psiha 2" došli su "Psiho 3" (1986.), "Bates Motel" (1987.) "Psiho 4: Početak" (1990.) i "Psiho" (1998.), pokušaj vjernog remakea Hitchcockovog filma čiju režiju potpisuje Gus Van Sant.

Ostavštinski su se nastavci poznatih filmova tijekom 2000-ih povremeno ukazivali u kinima, a trend je ozbiljnije zaživio krajem 2010-ih godina. Da se razumijemo, neki od tih filmova nisu nezanimljivi. "Blade Runner 2049" redatelja Denisa Villeneuvea vizualno je i pripovjedački interesantno djelo, a "Vrisak" iz 2022. poigrao se s elementima horor žanra.

Gdje se u taj trend uklapa "Twister 2"? Riječ je o filmu čija se radnja nominalno odvija u istom svijetu u kojem se odvija ona de Bontovog filma, ali s njim nije narativno povezan. Drugim riječima, ne morate o "Twisteru" znati ništa da biste mogli bez problema pratiti njegov nastavak.

"Twister 2" prati mladu goniteljicu oluja Kate Carter (Daisy Edgar-Jones) i njezine prijatelje, također gonitelje. Carter već neko vrijeme pokušava domisliti kako "ubiti" tornada koji stalno prijete stanovnicima američke savezne države Oklahome. Kad jedna njihova ekspedicija pođe po krivu, Carter ganjanje oluja ostavi iza sebe te počne u New Yorku raditi kao meteorologinja. Međutim, u jednom je trenutku posjeti stari prijatelj Javi (Anthony Ramos) i ponudi priliku za iskupljenje. On, naime, ima sredstva koja su joj potrebna da oživi projekt ubojice tornada. Carter pristane na njegovu ponudu i njih se dvoje vrate u Oklahomu kako bi pokušali pomoći tamošnjem stanovništvu.

"Twister 2" režirao je Lee Isaac Chung, redatelj fantastičnog "Minarija", a film je 18. srpnja stigao u hrvatska kina. U novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma", kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi dva razloga zbog kojih biste trebali pogledati "Twister 2" te tri zbog kojih biste ga trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2024 16:53