VIŠE OD PRIJATELJSTVA

Film ‘Blizu‘ dobitnik nagrade LUX: Priča o bliskosti dvojice dječaka podigla prašinu među homofobima

Redatelj Lukas Dhont

 Jan Van De Vel/EU parlament
Nedavno film nisu uspjeli prikazati u kinu u Sofiji, dva su puta u dvoranu ušli homofobni prosvjednici te napali publiku, slično je bilo i u Varni

Film “Blizu” belgijskog redatelja Lukasa Dhonta, priča o bliskosti dvojice dječaka, mlađih tinejdžera, dobio je nagradu LUX. Bliskost Lea (Eden Dambrine) i Remyja (Gustav de Waele) više je od “obična” prijateljstva, u njoj je i neke i za njih neosviještene zaljubljenosti, makar erotike nema.

Nedavno „Blizu“ nisu uspjeli prikazati u kinu u Sofiji, dva su puta u kino dvoranu za vrijeme projekcije ušli homofobni prosvjednici te napali publiku. Slično se dogodilo nekoliko dana kasnije i u kinu u Varni.

„Ova nam nagrada dolazi u neobičnom trenutku. Razmišljamo o publici koja je htjela pogledati film, a nije im bilo dopušteno. Tko su ti ljudi? Kako se oni osjećaju?“, kazao je primajući nagradu u Europskom parlamentu u Bruxellesu redatelj Lukas Dhont te dodao: „Razmišljamo i o gledateljima u Mađarskoj. Tamo je u lipnju 2021. donesen zakon koji je učinio da u Mađarskoj prije deset navečer ne možete ni na televiziji nit na radiju vidjeti ili čuti ništa što bi se moglo povezati s LGBT zajednicom. Europska komisija pokrenula je postupak protiv tog zakona. Zamolili bi Europsku komisiju da na sličan način pokrene postupak protiv Italije i talijanske premijerke. Ljudska su prava univerzalna i neotuđiva. Svim našim gledateljima poručujemo da smo uz njih. Svaki od za nagradu LUX nominiranih filmova govori o ljudima, o ljudskim paradoksima, nedosljednostima, žudnji za intimnošću. Hvala svim Europljanima koji su pogledali filmove nominirane za LUX nagradu.“

LUX, filmska nagrada Europskog parlamenta i gledatelja iz svih zemalja članica Europske unije donosi nominiranim filmovima vidljivost među europskom publikom. Upravo zbog LUX-a mnogi unutar EU uspiju pogledati filmove koji inače ne bi stigli u kina u njihovom susjedstvu.

Pet nominiranih filmova prevedeno je na svih dvadeset i četiri jezika EU, organizirano je pet stotina besplatnih projekcija u zemljama članicama EU.

Ove godine, osim Dhotova „Blizu“, bili su nominirani i filmovi „Alcarràs“ katalonske redateljice Carle Simón, „Dani suše“ turskog redatelja Emina Aplera (lanjski pobjednik međunarodne konkurencije na pulskom festivalu), „Trokut tuge“ Rubena Ostlunda te “Will-o‘-the-Wisp” kojeg potpisuje portugalski redatelj João Pedro Rodrigues.

Nekada su za pobjednika LUX-a glasovali samo zastupnici Europskog parlamenta, što više nije slučaj. Danas pola glasova dolazi od gledatelja. Ove je godine širom Europske unije za nagradu LUX glasovalo oko 45 000 ljudi.

„Blizu“ Lukasa Dhonta lani je u Cannesu osvojio Grand prix žirija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:47