EUROPSKA FILMSKA AKADEMIJA

EUROPSKI OSCAR Film 'S one strane' Zrinka Ogreste uvršten među 50 najboljih u Europi

 Livio Andrijic / HANZA MEDIA
Na listi su se našla i dva filma u kojima je Hrvatska manjinski koproducent: “Sieranevada” i “Vrapci”

Hrvatski film “S one strane” režisera Zrinka Ogreste uvršten je u izbor 50 ovogodišnjih europskih filmova koji će konkurirati za Europsku filmsku nagradu - nagradu EFA - svojevrsnu europsku inačicu Oscara.

Uz Ogrestin filma, na listi su se našla i dva filma u kojima je Hrvatska manjinski koproducent: rumunjski “Sieranevada” Cristija Puiua i islandski “Vrapci” Rúnara Rúnarssona.

Europska filmska akademija (EFA) u kolovozu redovno objavljuje popis filmova koji su kandidirani za nagrade EFA. Glasači europske akademije od tih filmova glasovanjem biraju sedam nominiranih za najbolji film, režiju, uloge, kameru, glazbu, scenografiju i montažu. Popis odabire posebno povjerenstvo kritičara i festivalskih selektora.

DOMINACIJA Ove godine među uvrštenih 50 su i canneski pobjednik “Ja, Daniel Blake” Kena Loacha, “Julieta” Pedra Almodovara, njemačka komedija “Toni Erdmann” Maren Ade, kao i irski film “Soba” Lennyja Abrahamsona koji je bio nominiran za Oscara. Filmove među kandidiranima imaju i Stephen Frears (“Florence Foster Jenkins”), Thomas Vinterberg (“Kolektivitet”), Cristian Mungiu (“Matura”) te žanrovski veteran Paul Verhoeven (“Elle”).

Kao i obično, u selekciji dominiraju velike kinematografije. Španjolska i Njemačka imaju po četiri kandidirana filma, a Italija, Poljska, Velika Britanija i Danska po tri.

TANOVIĆ NA LISTI Od hrvatskih susjeda, filmove na listi pedeset imaju Bosna i Hercegovina i Mađarska. Na listi se nalazi film Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu”, te crna kriminalistička komedija “Ubojice na kotačima” Mađara Attile Tilla. Zrinko Ogresta bio je nominiran za nagradu filmske akademije za najboljeg debitanta godine 1991., za svoj prvi film “Krhotine”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:34