Uoči dodjele

Europska filmska akademija Stradun uvrstila među ‘Blaga europske filmske kulture‘


Stradun

 Bozo Radic/Cropix/Cropix
To je Akademijin popis mjesta od simboličkog značaja za europsku kinematografiju

Europska filmska akademija osnovala je novi odjel za europsku filmsku baštinu, pod vodstvom Pascala Edelmanna, javlja iz HAVC-a. Jedan od prvih koraka je početak izgradnje paneuropske mreže filmske baštine koja će povezivati kinoteke, filmske arhive i institucije u razmjeni informacija o obljetnicama filmskih umjetnika, filmova, institucija ili specifičnim temama relevantnim za povijest kinematografije u različitim europskim zemljama i regijama. Europska filmska akademija će odsad nastojati aktivno povezivati različite inicijative i učiniti ih mnogo vidljivijima među ljubiteljima europskog filma.

Jedna od prvih aktivnosti novog odjela, uoči ovogodišnje 35. dodjele Europskih filmskih nagrada, bit će dodavanje 22 nova mjesta na popis "Blaga europske filmske kulture",, a među njima je i dubrovački Stradun, čime će se ukupan broj baštinskih mjesta popeti na 35. To je Akademijin popis mjesta od simboličkog značaja za europsku kinematografiju, to jest, mjesta od povijesne vrijednosti koja treba održavati i štititi, kako u sadašnjosti, tako i za dobrobit budućih naraštaja.

U svojoj stogodišnjoj filmskoj povijesti, dubrovačke ulice, zidine i palače bile su inspiracija brojnim filmskim umjetnicima. Jedinstvena očuvanost arhitektonskog sklada Dubrovnika, a posebno njegove glavne ulice Straduna (današnji izgled datira iz 17. st.), omogućuje raznovrsnost filmskog izričaja.

Stradunom tako prolazi prolazi konjica meksičke vojske u eurowesternu Okus nasilja (Le gout de la violence, 1961.), a nešto kasnije i okupatorska fašistička vojska u domaćem filmu Okupacija u 26 slika (1978.), inspiriranom stvarnim događajima iz Drugog sv. rata. Uz minimalne izmjene Stradun se lako pretvara u Goyin Madrid (Goya - oder Der arge Weg der Erkenntnis, 1971.) ili papinski Rim (The Pope Must Die, 1991.). Nisu ga zaobišli ni superheroji, poznati Kapetan Amerika (1990.) i nešto manje poznata, ali jednako uspješna Tri fantastična superčovjeka (The Three Fantastic Supermen, 1967.)

U novije vrijeme popularizacije Dubrovnika kao filmske lokacije, središnju gradsku ulicu prelijeću letjelice iz daleke galaksije (Star Wars: The Last Jedi, 2017.) ili njome marširaju pobunjenici predvođeni Robinom Hoodom (Robin Hood, 2018.). Svih je njih privukla toplina i svjetlost Straduna, dubrovačkog dnevnog boravka, gdje se svatko osjeća kao kod kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 08:19