PEDRO ALMODOVAR

Ethan Hawke i Pedro Pascal kao šerif i kauboj u strastvenoj homoerotskoj vezi

Ethan Hawke i Pedro Pascal, EXTRAÑA FORMA DE VIDA, Pedro Almodovar

 El Deseo - Saint Laurent - Album/Album/Profimedia/El Deseo - Saint Laurent - Album/album/profimedia
Almodovar već stanovito vrijeme nije u formi. Noviji filmovi su mu blijedi u odnosu na njegov zlatni trenutak 80-ih i 90-ih

Film "Čudan način života" jedinstven je slučaj u novijoj povijesti hrvatske kinodistribucije. Riječ je o prvom srednjometražnom filmu koji se u hrvatskim multipleksima distribuira kao samostalni naslov. Taj presedan ima, naravno, i svoj razlog, a on se zove - Pedro Almodovar. Španjolski kralj campa ima u Hrvatskoj čvrstu bazu publike, pa je distributer procijenio da će ta publika htjeti vidjeti i njegov polusatni film. Pogotovo ako je na engleskom, i pogotovo ako je - vestern. "Extraña forma de vida" naslovljen je prema istoimenom fadu Amalije Rodrigues.

Film se zbiva u gradiću na Divljem zapadu u kojem red nadzire šerif Jake (Hawke). U grad ujaše Silva (Pascal), kauboj s kojim je Jake davno imao strasnu homoerotsku vezu. Jake - međutim - ubrzo pronikne pravi razlog zašto se bivši ljubavnik vratio. Jake se sprema u potjeru za mladićem koji je ubio prostitutku - a to je Silvin sin. Almodovar već stanovito vrijeme nije u formi. Noviji filmovi su mu blijedi u odnosu na njegov zlatni trenutak 80-ih i 90-ih. I "Čudan način života" se doima kao kroki za neki moćniji film koji se nije dogodio. Ipak - tko voli Španjolčev duh, naći će i ovdje ponešto. Iberski meštar kiča zanimljivo spaja queer estetiku s kaubojskom mačo-ikonografijom. Šteta da na tom polazištu nije dogradio i štogod razrađenije.

ČUDAN NAČIN ŽIVOTA

vestern (kina)

Španjolska, 2023.

R: Pedro Almodovar

G: Ethan Hawke, Pedro Pascal

Ocjena: 3 i po

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:01