POLIMAC PREPORUČUJE

Dungeons & Dragons: Čast lopova sasvim je solidan blockbuster s karizmatičnim glumcima i kreativnom akcijom

Jason Wong i Rege-Jean Page u filmu Dungeons & Dragons: Čast lopova

 

 

 Paramount Pictures - Entertainme/AFP/Profimedia
Za razliku od drugih fantastičnih filmova, Čast lopova opušten je i zabavan, a njegovi su redatelji pokazali da u ovom žanru još uvijek ima prostora za novo

Film "Dungeons & Dragons: Čast lopova" već je u nekoliko navrata pomicao početak distribucije. Da su se strpjeli još jednu godinu, sama igra po kojoj je film snimljen napunila bi pedesetu obljetnicu.

Isprva se igrala samo na stolu, sudionici su imali na raspolaganju zamišljene likove, a red je držao tzv. Gospodar tamnice. Postojala su pravila, niste mogli raditi što bi vam palo na pamet, a vremenski rok nije bio ograničen: ako bi se igrači tako dogovorili, D&D (u prijevodu "Tamnice i zmajevi") bio bi gotov za nekoliko sati, a ako ne, igra bi se rastezala godinama.

Kako je bila jako popularna, najprije su po njoj snimili animiranu seriju (tri sezone, od 1983. do 1985.), a zatim i originalnu filmsku trilogiju. Zapravo, samo je prvi dio iz 2000. godine bio pravi film (u njemu je, između ostalih, glumio Jeremy Irons), drugi je bio televizijska produkcija, a treći je napravljen samo za video.

Naravno da je vladalo veliko zanimanje da se po igri snimi pustolovni blockbuster, ali je dugo trebalo da se raščisti tko polaže pravo na ekranizaciju. Naposljetku je u tom natezanju pobijedio Paramount, kompanija je počela pripremu su novim redateljima i scenaristima (John Francis Daley i Jonathan Goldstein), oni se uopće nisu naslanjali na prethodnu filmsko-televizijsko-video trilogiju, a što je još važnije, nije uopće bilo bitno da ste osobit poznavatelj same igre. Uostalom, samo jedan od redatelja igrao ju je kao tinejdžer, a presudnije je da ste koliko-toliko upoznati s nekim od pustolovnih klasika kakva je franšiza o Indiani Jonesu, što pak znatno proširuje ciljnu publiku.

Radnja filma, koji je nedavno imao premijeru na sve prestižnijem festivalu u Austinu SXSW (tamo je prvi put prikazan i "John Wick 4"), odigrava se u nekakvom zamišljenom srednjem vijeku, gdje su imaginarna čudovišta najnormalnija pojava. Glavni protagonist je Edgin Darvis (razigrani Chris Pine), nekad pripadnik elitnog viteškog reda Harperi, koji se povukao s javne scene nakon što je na jednoj od misija Crveni Čarobnjak ubio njegovu suprugu, pa je kći Kira (Chloe Coleman) ostala bez majke. Uz pomoć barbarke Holge Kilgore (Michelle Rodriguez) on osniva vlastitu družinu, specijaliziranu za svakovrsne krađe: u njoj su prevarant Forge Fitzwilliam (Hugh Grant) i amater mađioničar Simon (Justice Smith). Jedan od pothvata je upad u utvrdu Harpera, gdje se nalazi ploča uskrsnuća, kojom se Edgin namjerava ponovno združiti sa svojom suprugom. Ne zna, međutim, da je Forgeova nova suradnica Safina (Daisy Head) zapravo Crveni Čarobnjak, koja prilikom njihove provale ukrade nešto što samo nju zanima.

Edgin i Holga završavaju u zatvoru i uspijevaju pobjeći tek nakon dvije godine. Svijet se u međuvremenu jako promijenio, Forge je postao Gospodar Neverwintera i Kirin skrbnik, tvrdeći da ju je otac napustio u potrazi za pustolovinama. Nema druge, uz vjernu Holgu, Edginu treba nova ekipa pomoću koje će se domoći ploče uskrsnuća i uvjeriti Kiru da je nije nesmotreno napustio.

U novoj epizodi serijala Polimac preporučuje, kritičari Jutarnjeg Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o još jednoj uspješnoj adaptaciji gejming materije, karizmatičnom Chrisu Pineu i casual energiji Časti lopova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:25