IDEALIZIRANI POGLED

Drugi pogled na Netflixovu hit seriju: ‘Griselda‘ priča o potlačenoj ženi koju podcjenjuju muškarci. No ona je - ubojica

Sofia Vergara u Griseldi

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia
Osim Sofije Vergare, u ‘Griseldi‘ glumi i proslavljena kolumbijska izvođačica i pjevačica Karol G

Svjetsku slavu donijela joj je duhovita uloga Glorije Delgado-Pritchett, strastvene i brbljave mlade supruge Jayja Pritchetta (Ed O‘Neill) u američkoj humorističnoj seriji "Moderna obitelj". Sada pak svi bruje o njenoj novoj, radikalno drugačijoj ulozi zastrašujuće šefice kartela, Kolumbijke Griselde Blanco, koju su nazivali i Kumom kokaina.

Osim naslovne uloge u šestodijelnoj seriji "Griselda", trenutno najgledanije serije na Netflixu, također Kolumbijka, Sofía Vergara, pojavljuje se i u funkciji producentice.

Ljubiteljima priča o svijetu droge i narko-bosova poznata su i imena scenarista Douga Miroa, producenta Erica Newmana i redatelja Andrés Baiz, koji su radili i na seriji "Narcos", kojoj je u fokusu zloglasni kolumbijski narko-bos Pablo Escobar.

Upravo Escobarovom rečenicom "Jedini muškarac kojega sam se ikada bojao bila je žena imena Griselda Blanco" serija o Blanco i započinje.

Miniserija prati Griseldu koja, nakon što ubije muža koji ju je tražio da spava s njegovim bratom kako bi otplatila dugove vezane za trgovinu drogom, bježi iz Medellína, u kojem je odrasla, u Miami, gdje se postupno uspijeva nametnuti kao kraljica kokaina.

Osim Vergare, u "Griseldi" glume i proslavljena kolumbijska izvođačica Karol G te kubanski glumac Alberto Guerra, koji je glumio i u serijama "El Señor de los Cielos" i Narcos: Mexico", koje obrađuju srodne teme.

"‘Griselda‘ predstavlja priču o potlačenoj ženi koju podcjenjuju muškarci iz njene okoline, no koja se usprkos svim očekivanjima uzdigne kako bi povratila ono što smatra svojim te istodobno uzvisi i druge autsajdere. Neuvjerljiv pokrov feminizma jedva uspijeva prikriti senzacionalizam u samoj biti serije koja iskorištava ideju o egzotičnoj Kolumbijki kako bi stvorila radnju. Serija gradi narativ ambiciozne i uspješne žene kako bi protagonistkinju zaštitio od odgovornosti - te kako bi se dodvorila publici", mišljenje je iznijeto u Timeu.

Kako Aldona Pobutsky navodi u poglavlju o Blanco u knjizi "Pablo Escobar and Colombian Narcoculture", u pop kulturi Griseldu su pretvorili u "popularnu odmetnutu heroinu" čiji "put, čini se, proizlazi iz protesta i pobune protiv nepravde, a ne iz urođene okrutnosti koja je kolektivno prestravila njene neprijatelje i plaćene ubojice".

Vergara je ustvrdila da Griselda nije junakinja, da je ne bi trebalo idealizirati te da se u seriji pazilo da je se ne glorificira, no rekla je i da je "van svih očekivanja, siromašna, neobrazovana žena iz Kolumbije u dominantno muškoj industriji, u stranoj zemlji uspjela stvoriti ogromno carstvo vrijedno više milijardi dolara".

Iako inspirirana životom stvarne osobe, "Griselda" si dopušta kreativnu slobodu i ne zazire od odstupanja od činjenica. Ipak, gledatelj, piše The Guardian, neće mariti koliko je toga činjenica, a koliko izmišljotina.

"Serija je pravi užitak, ima dobar ritam i predivna je za gledati. Loše interpretacije u seriji nema, a ona služi i kako zasluženi pokazatelj svega što Vergara umije", piše The Guardian, koji je seriju okarakterizirao kao "prezabavnu, s obzirom na stvarnu patnju koju je Griselda prouzrokovala".

Od filmova i serija u kojima se Vergara ikad pojavila, "Griselda" na stranici Rotten Tomatoes ima najviše ocjene, piše Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:49