FESTIVAL eksperimentalnog filma

Dosad najromantičnije izdanje festivala. Među filmovima i ‘Maria Schneider, 1983‘, koji secira poziciju žene u medijima i filmu

Nicole Hewit

 Fps
U međunarodnom programu festival donosi rad lanjske pobjednice Eve Giollo "Potrebe obične prednosti"

Festival pod neobičnim nazivom 25fps već je gotovo dva desetljeća najistaknutija hrvatska smotra eksperimentalnog filma. Festival kojeg selektiraju Marina Kožul, Mario Kozina i Tena Trstenjak zagrebačku i riječku publiku osamnaest godina sustavno upoznaje sa zbivanjima u avangardnom filmu, umjetničkom videu, te raznim formama proširenog filma ili video instalacije.

Ovogodišnje- osamnaesto- izdanje 25fps počinje sutra u Zagrebu, u dvorani Kinoteke u Kordunskoj. Festival u Zagrebu traje četiri dana, a nakon toga seli u Rijeku gdje će 27. i 28. imati skraćeno dvodnevno izdanje. Od danas do subote zagrebačka će publika moći vidjeti 26 filmova povezanih u šest programskih cjelina. Selektorski trojac najavljuje kako će ovogodišnji program biti prožet postpandemijskim ozračjem. On, vele, "donosi brojne radove koji sadašnjost i aktualne fenomene izražavaju kodovima distopije i SF-a", ali i "brojne filmove koji se bave emocijama – ljubavi, romantikom, seksualnošću i erotikom." "Možemo reći" najavljuju, " da će ovo biti dosad najromantičnije izdanje 25 FPS-a."

U međunarodnom programu festival donosi rad lanjske pobjednice Eve Giollo ("Potrebe obične prednosti"), te "Mariju Schneider, 1983", film Elisabeth Subrin, koji secira poziciju žene u medijima i filmskoj industriji. "Prvi put" Nicolasa Schmitta u Zagreb stiže s nagradom festivala u Locarnu.

Uz niz inozemnih autora, festival donosi i radove hrvatskih audiovizualnih autora. U natjecateljskom su programu naslovi "Crvenoj, boji užarene zemlje" Nine Pećarine, "Null Cone" Vladislava Kneževića, te "Mjesta koja ćemo disati" Davora Sanvincentija. U popratnom su programu i dva filma dvoje veterana hrvatskog drukčijeg filma: Nicole Hewitt ("Žena minorne spekulacije") i Silvestra Kolbasa ("Tvornica filmova").

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:48