Wild Dreamer

Dodjelom nagrada u nedjelju navečer završen filmski dio 14. Subversive Festivala

Pobjednički filmovi osvojili su skulpture svjetski poznatog hrvatskog kipara Nikole Vudraga
 Sanja Bistričić
Tri od četiri pobjednička filma moći će se pogledati još danas, u ponedjeljak, sve do ponoći na online platformi volimdokumentarce.net

Dodjelom nagrada Wild Dreamer u zagrebačkom kinu Tuškanac u nedjelju navečer završen je filmski dio 14. Subversive Festivala.

Festivalski program nastavlja se sve do 23. listopada uz teorijsko-konferencijski dio naslovne teme Post-covid demokracija: Etika borbe i poetika solidarnosti te posebnom projekcijom filma Sveti Narcis u suradnji s udrugom Domino i uz gostovanje queer ikone Brucea La Brucea.

Dokumentarna i igrana konkurencija 14. Subversive Film Festivala donijela je recentne i provokativne filmske naslove koji su obilježili tekuću godinu, a najbolje filmove proglasio je tročlani žiri u sastavu Pary El-Qalqili,Callisto Mc Nulty i Ivan Ramljak.

Žiri je najboljim filmom u igranoj konkurenciji proglasio film "Okus" vijetnamskog redatelja Lê Baoa jer, kako stoji u obrazloženju žirija: „ U ovoj vizualno impresivnoj studiji tjelesne forme i pokreta, redatelj stvara čudan, uznemirujući svijet, koji bi lako mogao biti san. U isto vrijeme san o zajedništvu, i noćna mora o samoći, koji nije namjerno povezan s pandemijskom stvarnošću u kojoj živimo, ali je sasvim u skladu s njom. Ili da to kažemo banalnije - tko bi rekao da gledanje golih ljudi koji pripremaju hranu u bunkeru može biti tako očaravajuće!

Posebno priznanje žirija u igranoj konkurenciji osvojio je "Što vidimo kada gledamo u nebo?" gruzijskog sineasta Aleksandrea Koberidžea i to zbog „svojeg jednostavnog, senzualnog filmskog pristupa. Film na začudan, radostan i karnalni način pristupa svakodnevici. Magični dodir filmske umjetnosti razbija urok nemogućeg ljubavnog susreta te otkriva ljepotu uobičajenih, gotovo trivijalnih običaja i događaja (nogometna utakmica) u gruzijskom gradu.“

Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji žiri je odlučio dodijeliti filmu "Mala Palestina" (Dnevnik opsade) redatelja Abdallaha Al-Khatiba koji intimno dokumentira život u Yarmouku, palestinskom kvartu u Damasku. Riječima žirija: „ Film nas je dotaknuo time što snažno a opet suptilno dijeli bol i nadu zajednice pod opsadom. Film daje glas njezinim članovima, uključujući i djecu. Razotkrivajući njihovu nepodnošljivo nasilnu svakodnevicu također zahvaća žudnju za životom, ljupke trenutke ispunjene nadom, kao što je krupni plan prašine koja prikriva – ali ne potpuno – šljokičasti lak jedne djevojke.“

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je "Godina otkrića" španjolskog redatelja Luisa Lópeza Carrasca. Riječima žirija „Naracija noćne more uvodi nas u uvjerljiv polifonijski narativ o učincima kolektivnog ignoriranja, prekarnih radnih uvjeta, klasne svijesti i egzistencijalnih strahova. Arhivske snimke protesta protiv zatvaranja nekoliko lokalnih tvornica služe kao povod za iskrenu i intimnu refleksiju na pitanje: Koliko vrijedi radno tijelo? Filmski prostor bara u Cartageni postaje pozornica za intersubjektivni susret i političku analizu. Dok promatramo radnike kako govore, piju, puše i čiste, podvostručeni ekran nam omogućava da se udubimo u njihove geste tuge i tišine. Redateljeva praksa mogla bi se nazvati „radikalno slušanje". Omogućuje nam da svjedočimo svoj težini dezintegracije našeg društva, ali također da se zapitamo: Kako možemo uspostaviti ekonomiju koja priznaje vrijednost ljudskih života? Mogu li slomljena tijela i zapušteno dostojanstvo ikad biti popravljeni? Film je posveta otjelovljenoj mudrosti (bivših) radnika, kolektivnoj boli i čežnji za boljim, takozvanim „dobrim životom".

Pobjednički filmovi osvojili su skulpture svjetski poznatog hrvatskog kipara Nikole Vudraga. Od četiri pobjednička filma, njih čak troje – Godina otkrića, Mala Palestina (Dnevnik opsade) i Što vidimo kada gledamo u nebo? – moći će se pogledati još u ponedjeljak, 11. listopada sve do ponoći na online platformi volimdokumentarce.net.

Nakon kratke ceremonije dodjele nagrada uz svjetsku premijeru filma "Žene minorne spekulacije" Nicole Hewitt, koji kombinira elemente video-instalacije, putopisa, etnografskog dokumentarca i znanstvene-fantastike te poduzima spekulativno putovanje tragom neolitskih figurina u Podunavlju, službeno je završeno 14. izdanje Subversive Film Festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:01