SJAJNA NAJAVA ZA OSCARE

DODJELA ZLATNIH GLOBUSA: Nijemi film Umjetnik' s tri nagrade dominirao, 'Nasljednici' proglašeni najboljom dramom! FOTOGALERIJA

 AFP
Film 'Hugo' američkom je redatelju Martinu Scorseseu donio treći Zlatni globus za najboljeg redatelja

LOS ANGELES - Francuski film 'Umjetnik', redatelja Michela Hazanaviciusa, dominirao je sinoćnjom 69. svečanom dodjelom Zlatnih globusa osvojivši tri nagrade - za najbolju komediju, najboljeg glumca u komediji te najbolju originalnu glazbu. 'Umjetnik' je i prije dodjele glasio za favorita ponijevši čak šest nominacija. Ovo je prvi put da je jedan francuski film nagrađen Zlatnim globusom za najbolju komediju.

Francuski glumac Jean Dujardin (39) osvojio je nagradu za najboljeg glumca u komediji. Prije njega to je prošlo za rukom samo još jednom Francuzu, Gerard Depardieu, koji je osvojio Zlatni globus u istoj kategoriji za 'Zelenu kartu' 1991. Dujardin za istu ulogu već nagrađen i Zlatnom palmom.

Nagrađenu glazbu u filmu potpisuje Ludovic Bource.

FOTOGALERIJA Crveni tepih Zlatnih globusa: Ljepotice oduševile elegantnim haljinama

Najboljom glumicom u komediji ili mjuziklu proglašena je Michelle Williams za ulogu u filmu 'Moj tjedan s Marilyn'.

'Nasljednici' Alexandera Paynea proglašeni su najboljom dramom dok je Zlatni globus za najboljeg redatelja po treći put odnio Martin Scorsese za film 'Hugo'.

George Clooney osvojio je nagradu za najboljeg dramskog glumca zahvaljujući ulozi u 'Nasljednicima' dok je uloga Margaret Thatcher u filmu 'Željezna dama' glumici Meryl Streep donijela Zlatni globus za najbolju glumicu u drami.

Najboljim sporednim glumcima proglašeni su Octavia Spencer u 'Tajnom životu kućnih pomoćnica' i Christopher Plummer u 'Početnicima'.

Američki je scenarist i redatelj Woody Allen odnio Zlatni globus za najbolji scenarij, film 'Ponoć u Parizu', a za najboljim stranim filmom proglašen je iranski 'Nader i Simin se rastaju', Asghara Farhadija.

Nakon Zlatnih globusa slijedi dodjela Oscara, najavljena za 26. veljače, no prije će se objaviti nominacije - 24. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 07:04