BAFTA

DODIJELJENE NAGRADE BRITANSKE AKADEMIJE Serijom godine proglašen je špijunski triler 'Ubijanje Eve', zaobiđen vrlo efektan 'Tjelohranitelj'

Benedict Cumberbatch dobio je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu u seriji “Patrick Melrose”
 Profimedia, Newscom
 

Iz nekog razloga nagrade Britanske akademije za film i televiziju dodjeljuju se odvojeno za oba medija: valjda da završna priredba ne bi bila pretrpana. To je kao kad bi američke Oscare i Emmyje strpali u jednu vreću.

I ovdje kao i kod Emmyja ima dosta kategorija, pa se ograničimo samo na najvažnije. Serijom godine proglašen je špijunski triler “Ubijanje Eve”, koprodukcija BBC America i BBC Three, što osobito ne iznenađuje, to se odnosi samo na prvu sezonu, ne i na drugu čije je emitiranje nedavno počelo, ali je zanimljivo da je time zaobiđen vrlo efektan “Tjelohranitelj” u produkciji BBC One, jedna od najpopularnijih serija prošle sezone.

U natjecanju za najbolju glumicu došlo je do obrata, u američkim nagradama bolje je prošla Sandra Oh, kanadsko-korejskog podrijetla, koja igra naslovnu ulogu i tamo je znaju po seriji “Uvod u anatomiju”, dok je nagradu BAFTA dobila njezina suparnica Jodie Comer, Engleskinja, koja zbilja sjajno glumi otkačenu plaćenu ubojicu Villanelle. “Ubijanje Eve” dobila je i nagradu za sporednu žensku ulogu: primila ju je veteranka Fiona Shaw koja je glumi dvoličnu šeficu naslovne junakinje.

I u kategoriji najbolje mini serije konkurencija je bila jaka: iako su mnogi predviđali pobjedu trodijelne mini-serije “Vrlo britanski skandal” (produkcija BBC One), istinitu priču o vođi britanske liberalne stranke (Hugh Grant) koji je pokušao ubiti svog gay ljubavnika (Ben Whishaw), pobijedio je ipak “Patrick Melrose” (Showtime/Sky Atlantic), ekranizacija romana Edwarda St. Aubyna u pet nastavaka, čiji je protagonist narkoman iz boljeg engleskog društva, traumatiziran očevim seksualnim zlostavljanjem u djetinjstvu (seriju ste u nas, kao i “Ubijanje Eve”, mogli vidjeti na kanalu HBO). Benedict Cumberbatch dobio je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu, dok je Ben Whishaw (“Vrlo britanski skandal”) nagrađen za sporednu.

Najbolja međunarodna serija je “Nasljedstvo” s Brianom Coxom (i nju smo mogli vidjeti na kanalu HBO), navodno inspirirana razdorom u obitelji medijskog magnata Ruperta Murdocha, a najbolja tv drama je “Ubili me dugovi” (BBC Three), autentična priča o mladiću koji se ubio zbog neplaćenih kazni za parkiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:17