LAUREN BACALL

Diva zlatne ere filma ipak dobila zlatni kipić

 Reuters
Ove godine dodijeljena su čak tri počasna Oscara: uz Bacall, dobili su ga i redatelj Roger Corman i kamerman Gordon Willis

Jedna od hollywoodskih nepravdi donekle je ispravljena proteklog vikenda - Lauren Bacall nagrađena je počasnim Oscarom, koji uz ostalo i služi tome da zlatnu statuicu dobiju i oni koji su često zasluživali tu nagradu ali im je ona izmicala.

U čast glumački još marljive 85-godišnje dive, rođakinje izraelskog predsjednka Shimona Peresa, okupili su se Jack Nicholson, Warren Beatty, George Lucas, Steven Spielberg, Tom Hanks...

Što joj je Nancy savjetovala

Nagradu joj je uručila Anjelica Huston, čiji je otac John režirao filmove u kojima su glumili Lauren i njezin pokojni suprug Humphrey Bogart, kojeg se i ovom prigodom sjetila biranim riječima. A s gospođom Bacal radili su i ostali koji su nešto značili u “zlatno doba filma”, kako se te ere prisjećaju nostalgičari. Bette Davis, Doris Day, Marilyn Monroe, Janet Leigh, Ingrid Bergman, Natalie Wood, Rock Hudson, Gregory Peck, Clark Gable, Tony Curtis, Henry Fonda, John Wayne, Sean Connery, neka su od tih imena.

Uz njih i Kirk Douglas, koji je i na ovoj dodjeli naglasio da hladni imidž ne odaje pravu prirodu Lauren Bacall, koja je “mačkica zlatnog srca”. A njezin duboki glas nije oduvijek takav, nego ga je razvila na savjet svoje mladenačke mentorice Nancy, supruge Howarda Hawksa. Slavno držanje i “Bacall pogled”, spuštene brade, bili su spontana posljedica treme u glumačkim počecima.

Tako se kraju bliži desetljeće na čijem su početku laureati počasnog Oscara postala dva glumca koji su već imali najprestižniju filmsku nagradu - Sidney Poitier i Robert Redford. Slijedio je Peter O’Toole, koji je rekorder po broju nominacija (osam) na kojima je zastao. O kakvom propustu Američke filmske akademije se radilo govori i to da brojni kritičari i gledatelji O’Tooleovu izvedbu u “Lawrencu od Arabije” (“no prisoners” sekvenca) smatraju vrhuncem glume “na velikom platnu”.

Sjetili se i 100-godišnjaka

Potom su, zaključno sa 99-godišnjim umjetničkim direktorom i produkcijskim dizajnerom Robertom Doyleom, počasnim Oscarima ovjenčani redatelji - Sidney Lumet, Blake Edwards i, pred samu smrt, Robert Altman koji je dotad imao pet nominacija, jednako koliko i zatim nagrađeni skladatelj filmske glazbe Ennio Morricone, čiji rad je ove godine dobio posvetu u Tarantinovim “Nemilosrdnim gadovima”.

Upravo Tarantino hvali drugoga ovogodišnjeg laureata počasnog Oscara, redatelja i producenta Rogera Cormana, a treća statuica uručena je Gordonu Willisu, koji je u trilogiji “Kum” i više Woody Allenovih uradaka odradio kameru, najfilmskiji od svih poslova, koji često uživa manje divljenja javnosti nego što zaslužuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 23:48