POLIMAC PREPORUČUJE

Decentna nostalgija i fantastične borbe aviona natjerat će vas da novom ‘Top Gunu‘ oprostite sve mane

Tom Cruise u filmu ”Top Gun: Maverick”

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
Kad se Tom Cruise primi nekog projekta, publika mirno može krenuti prema blagajnama kina jer je gotovo sigurno da će vidjeti nešto neviđeno

Kada govorimo o pomno konstruiranim holivudskim proizvodima, malo koji se može mjeriti s "Top Gunom". Film Tonyja Scotta iz 1986. godine o najboljim pilotima Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država koji se natječu za titulu najboljeg te usput spriječe rat s nepoznatim neprijateljem pokazuje koliko se truda mora uložiti kada se mora prodati film tanašne priče. Tu su mladi i naočiti glumci u usponu, prekrasna fotografija, autentične lokacije i soundtrack prepun hitova.

Što je počelo tek kao ideja producenata Jerryja Bruckheimera i Dona Simpsona koja im je sinula kada su u časopisu California pročitali članak "Top Guns" koji se bavio svojevrsnim poslijediplomskim studijem borbenih letova danas se smatra popkulturnim fenomenom čije vam replike ljubitelji filma mogu ponoviti i ako ih probudite usred noći.

Iako ga je publika fenomenalno primila - zaradio je 357 milijuna dolara, a koštao tek 15 - o nastavku se ozbiljnije počelo pričati tek 2010. godine. Razumljivo, budući da su glumci koje je lansirao u orbitu - Tom Cruise i Val Kilmer - u međuvremenu došli u poziciju da gotovo pa isključivo rade filmove koje žele, a ne koji bi bili dobri za njihovu karijeru.

Scott je tada rekao da bi se htio pozabaviti fenomenom bespilotnih letjelica i činjenicom da je sve manje zračnih inačica borbi prsa o prsa. Cruise i Kilmer su rekli "da", međutim projekt je 2012. stavljen na čekanje nakon što si je Scott oduzeo život. Projekt se ponovno zahuktao sredinom 2010-ih godina te je objavljeno da će ga režirati Joseph Kosinski, američki redatelj koji je s Cruiseom surađivao na filmu "Bezdan".

Premda je sama činjenica da je Cruise uključen u projekt garancija da se ne radi o jeftinom pokušaju monetizacije nostalgije, film je promoviran na sličan način kao i posljednjih nekoliko nastavaka serijala "Nemoguća misija" - inzistiralo se na tome da su glumci sami odradili gotovo sve što su mogli, odnosno što je u granicama normale. Cruisea se pri tom, kao i slučaju "Nemoguće misije", ponovno pozicioniralo kao svjetlonošu "staromodnog" akcijskog filma, filma kojeg su krasile zaista izvedene vratolomije. Doznali smo tako da su glumci prošli tečaj preživljavanja u slučaju da im se avion sruši u vodu te da su tijekom snimanja scena letenja i zračnih borbi morali izdržati sile višestruko jače od gravitacije.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o nostalgiji, fenomenu Toma Cruisea, geopolitičkoj korektnosti i problemima s kojima se susreću filmaši koji rade nastavke obljubljenih naslova poput "Top Guna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:26