‘SIGURNO MJESTO‘

Debitantski film mladog redatelja Jurja Lerotića osvojio tri nagrade na festivalu u Locarnu

Filmski festival u Locarnu, ilustracija

 Christian Guy/Imagebroker/Profimedia/Christian Guy/Imagebroker/Profimedia
Film tematizira traumatičan događaj, iznenadan pokušaj suicida, koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji

"Sigurno mjesto", debitantski film redatelja Jurja Lerotića, osvojio je tri nagrade na Filmskom festivalu u Locarnu - za najboljeg novog redatelja, najboljeg glumca i najbolji prvi dugometražni igrani film, objavio je u subotu Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Lerotićev debitantski dugometražni igrani film prikazan je u sklopu natjecateljskog programa Concorso Cineasti del presente 75. Filmskog festivala u švicarskom Locarnu.

"Radili smo dugo i predano i bili potpuno u filmu do prije dva tjedna kada smo ga završili. Ovo sve što se sada događa došlo je tako brzo i jako je intenzivno i presretni smo što je film prvenstveno prepoznala publika koja nas je zasula predivnim komentarima i naravno da ga je prepoznao žiri", izjavila je producentica filma Miljenka Čogelja.

Dobivene nagrade, dodala je, potvrda su tih divnih reakcija publike i žirija koji su prepoznali važnost teme o kojoj govori "Sigurno mjesto".

Film tematizira traumatičan događaj, iznenadan pokušaj suicida, koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat, nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog razdoblja i reducirana je na ono najakutnije - spasiti bližnjega.

Film "Sigurno mjesto" temelji se na osobnom iskustvu autora Lerotića, koji ujedno u filmu igra i glavnu ulogu. Pored njega, glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić.

"Sigurno mjesto" nastalo je u produkciji tvrtke Pipser, a producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Povrh toga, film je osvojio razvojnu nagradu Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2023 09:38