PODIJELJENA JAVNOST

Danska javna TV u dječji program stavila crtić o čovjeku s najduljim penisom na svijetu: ‘To nema veze sa seksom‘

Čovjek penis John Dillermand
 DRTV/Screenshot
John Dillermand, u danskom doslovno "čovjek-penis", namijenjen je djeci od četiri do osam godina, a mišljenja su podijeljena

John Dillermand ima nevjerojatan penis, toliko nevjerojatan da se njime može služiti kako bi spašavao druge, crtati murale, držati zastavu ili čak krasti sladoled djeci.

Radnja je to nove animirane serije koju je danska državna televizija DR, koju britanski Guardian uspoređuje s BBC-jem, namijenila djeci uzrasta od četiri do osam godina. Johnov penis najduži je na svijetu, a on nadvladava sve teškoće i izazove koje njegove rekordne genitalije stavljaju pred njega.

Očekivano, crtić je izazvao velike rasprave u Danskoj, a kritičari tvrde kako takvom programu nije mjesto na državnoj televiziji niti ga je trebalo namijeniti djeci. Od subotnje premijere, protivnici crtića u više su navrata osudili ideju "muškarca koji ne može kontrolirati svoj penis".

- Je li to stvarno poruka koju želimo poslati djeci uslijed novog vala pokreta MeToo i vala seksualnog nasilja? - napisala je danska autorica Anne Lisa Marstrand-Jørgensen.

Christian Groes, sveučilišni profesor koji se posvetio istražuvanju rodne i spolne ravnopravnosti na sveučilištu u Roskieldu, kaže kako bi crtić koji slavi snagu muških genitalija mogao unazaditi napore o jednakosti među spolovima.

- Crtić nameće standardnu ideju patrijarhalnog društva i imponira kulturu koja je u prošlosti bila izgovor za mnogo muških zlodjela. Željeli su da bude smiješno i bezazleno, ali nije - kaže on.

Klinička psihologinja Erla Heinesen Højsted, koja radi s obiteljima i djecom, rekla je kako kritičari crtića možda ipak malo pretjeruju.

- John Dillermand komunicira s djecom i dijeli njihov način razmišljanja. Budimo iskreni, djeci su genitalije smiješne. Crtić prikazuje muškarca koji je impulzivan i ne može se uvijek savladati te čini greške, baš kao i djeca, no ključno je da svoje greške uvijek ispravi, odnosno, preuzme odgovornost za svoje postupke. Primjerice, kada mu djevojka u crtiću poruči da bi svoj penis trebao držati u gaćama, on je posluša. On je ljubazan i pouzdan - kaže stručnjakinja.

U danskom jeziku Dillermand je doslovce "čovjek-penis", objašnjava Guardian.

- Ali, to nije crtić o seksu. Samo odrasli mogu projicirati takve misli na crtić - dodala je psihologinja.

Danska televizija poznata je po pomicanju granica, naročito kada su djeca u pitanju. Popularan je lik iz još jednog animiranog serijala, Onkel Reje, koji u crtiću puši lulu, psuje i ne voli se kupati, a još jedan lik iz crtića 2012. je sablaznio dio javnosti jer se voli odijevati u odjeću suprotnog spola.

Psihologinja smatra kako su takva zgražanja licemjerna i duboko pogrešna.

- Kakvu poruku šaljemo djeci ako im omogućujemo da na Instagramu konstatno gledaju polugola "savršena tijela", dorađena filterima i drugim alatima, a ne možemo progovoriti o normalnim tijelima - zaključuje.

DR se šturo oglasio o kritikama. Rekli su kako su bez problema mogli napraviti i crtić "o ženi koja nema kontrolu nad svojom vaginom", te da je najvažnije što se serija sviđa djeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 03:17