POLIMAC PREPORUČUJE

Colm ne želi vidjeti prijatelja, kaže mu da će si nakon svakog inzistiranja odrezati prst na lijevoj šaci kojom svira violinu...

Brendan Gleeson u filmu Duhovi otoka

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Film ‘Duhovi otoka‘ koncizna je i suptilna karakterna studija koja progovara o moći prijateljstva i dragocjenosti vremena

Vrijeme je najdragocjeniji resurs s kojim raspolažemo jer nije obnovljiv. Ne možemo ga ni sačuvati, ni proizvesti, ni kupiti. Ne znamo čak ni koliko smo vremena dobili. Što prije to shvatimo, to bolje.

Zato su odluke koje se tiču potrošnje vremena najteže i najvažnije koje donosimo tijekom života. Naime, nema ništa gore od uludo potrošenog vremena. Problem je, međutim, što često ne znamo jesmo li vrijeme pametno utrošili. Odgovor na to pitanje najčešće dobijemo nakon što smo vrijeme već potrošili. Da bi stvar bila još gora, odgovor na to pitanje nekad i ne dobijemo.

Neki će na to opravdano reći - tko li to odlučuje je li netko vrijeme uložio pametno ili ga protratio?

Iako je na to pitanje praktički nemoguće odgovoriti, britansko-irski dramatičar i filmski redatelj Martin McDonagh ponudio je u svome novom filmu Duhovi otoka (najmanje) dva odgovora na to pitanje.

Duhovi otoka usredotočeni su na dva dugogodišnja prijatelja - folk glazbenika Colma (Brendan Gleeson) te simpatičnog i uslužnog Pádraica (Colin Farrella). Colm jednog dana odluči da se više ne želi družiti s Pádraicom te mu kaže da mu se više ne obraća. Naime, Colm je odlučio da će ostatak svog života posvetiti glazbi i drugim pothvatima koji će ga nadživjeti.

Pádraicu nije jasno zašto se Colm više ne želi družiti s njim te ga stane proganjati kako bi ovaj rekao zašto okončava njihovo prijateljstvo. Međutim, Colm ga više ne želi vidjeti i kaže mu da će si nakon svakog njegovog inzistiranja odrezati prst na lijevoj šaci, šaci koja mu je potrebna kako bi svirao violinu.

Pádraic tu prijetnju ne shvati dovoljno ozbiljno te nastaviti Colma ispitivati zašto više ne mogu biti prijatelji. Colm se, međutim, nije šalio i Pádraic jednog dana pred svojom kućom zatekne jedan od Colmovih prstiju.

Duhovi otoka, u originalu The Banshees of Inisherin, premijerno je prikazan na 79. Filmskom festivalu u Veneciji. Farrell je tamo nagrađen za najbolju mušku ulogu, a McDonagh za najbolji scenarij. Film je otad do danas prikupio preko 90 nagrada, mahom za glumu, scenarij i režiju, a u hrvatska je kina stigao 2. veljače.

U najnovijoj epizodi serijala Polimac preporučuje, kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o prijateljstvu, tvrdoglavosti i vrhunskim glumačkim izvedbama Farrella i Gleesona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:43