POLIMAC PREPORUČUJE

Četvrta sezona ‘Stranger Things‘ nije ujednačena kao prethodne, a svaka nova epizoda djeluje kao nova serija

Millie Bobby Brown u seriji ”Stranger Things”

 Netflix/Hollywood Archive/Profimedia
"Stranger Things", čija je (nekompletna) četvrta sezona upravo objavljena, na najboljem je putu da postane najprepoznatljivija Netflixova serija

U devet godina koliko objavljuje originalni sadržaj, američka streaming platforma Netflix jedino je od sebe uspjela napraviti prepoznatljiv brand. Međutim, kada se radi o tom sadržaju, malo je Netflixovih serija ušlo u kanon popularne kulture. usporedbe radi, HBO je u periodu od 1997. do 2006. emitirao klasike moderne televizije "Obitelj Soprano", "Žica" i "Seks i grad" (HBO je s radom počeo i ranije, no te je 1997. ozbiljno krenuo u serijsko pripovijedanje).

Serija "Stranger Things", čija je nekompletna četvrta sezona objavljena 27. svibnja, na najboljem je putu da postane najprepoznatljivija Netflixova serija. Kombinacija znanstvene fantastike i horora, "Stranger Things" se estetski značajno oslanja 1980-e godine, a autori serije Matt i Ross Duffer uspjeli su tu dekadu ukomponirati u sve pore serije. U doba kada se nostalgija jako dobro prodaje, fokusiranje na vrlo prepoznatljivo desetljeće pokazalo se kao mudra odluka.

"Stranger Things" je tijekom prve tri sezone emitiranja prikupio 63 raznorazne nagrade, među kojima su i šest Emmyja te četiri Zlatna globusa. Još važnije, serija se uspjela proširiti i na druge medije te je postala dio online diskursa, ultimativnog cilja bilo koje serije koja želi opstati i kada joj prođe "rok trajanja" koji je danas bitno kraći nego što je to bio na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće i početkom 21. stoljeća.

Kako onda kritično pristupiti seriji koja je u velikoj mjeri postala "otporna" na kritike? Kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac u novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" kaže da četvrta sezona ima određenih fabularnih problema koji proizlaze iz činjenice da se na nju čekalo tri godine. "Povremeno imam dojam da je između nekih epizoda prošla i po godina dana snimanja, znači šteti. Očito je da nisu sve radili odjednom. Nema ujednačenosti koju imaju ranije sezone. Sa svakom novom epizodom kao da počinje neka nova serija i to se stvarno osjeti", kaže Polimac.

U novoj epizodi "Polimac preporučuje" kritičari Jutarnjeg raspravljaju o Netflixu, njegovih prepoznatljivim serijama i uspjehu "Stranger Things".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:57