POLIMAC PREPORUČUJE

‘Carica‘ je pravi vizualni spektakl pun fantastičnih glumačkih izvedbi i neočekivane senzualnosti. Svakako pogledajte

Devrim Lingnau kao Elizabeta Austrijska u seriji ”Carica”

 BACKGRID/Backgrid UK/Profimedia
Sissi je bila je lijepa i elegantna pjesnikinja, pronašla se u pisanju poezije te jahanju konja. No, svijet joj se okrenuo naopačke kad se zaljubila u Franju Josipa I

Postoje dvije vrste Netflixovih serija - one o kojima se stalno trubi i one koje lete ispod radara.

Trenutno ne možete otvoriti niti jedan portal koji u svojoj ponudi ima kulturni sadržaj bez da ne naletite na barem jedan tekst o američkom serijskom ubojici Jeffreyju Dahmeru, temi najnovije serije "Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story".

Međutim, dok se o njoj stalno trubi, ispod radara leti kostimirana drama "Carica" o Elizabeti Austrijskoj, supruzi austrijskog cara Franje Josipa I.

Elizabeta Austrijska, poznata i po nadimku Sissi, bila je lijepa i elegantna pjesnikinja koju politika nije odveć zanimala. Kako je bila opsjednuta mladošću i vitkošću te zbog toga stalno vježbala, starenje joj je teško palo, pogotovo zbog bora na licu. Sissi je rođena u 1837. godine u Münchenu. Iako plave krvi, njezini roditelji vojvoda Maksimilijan Josip Bavarski i princeza Ludovika Bavarska nisu previše marili za dvorska pravila i protokol. Slobodna i nesputana, mlada se Sissi pronašla u pisanju poezije te jahanju konja.

Takvu Sissi gledatelj upoznaje na samom početku "Carice", međutim njezin se svijet okrene naopačke kada se, ni kriva ni dužna, zaljubi u cara Franju Josipa. Takav je razvoj događaja problematičan iz dva razloga. To ugrožava dogovoreni brak između Franje Josipa i njezine sestre Helene, a potencijalni brak s Franjom mogao bi bitno ugroziti slobodu misli i kretanja koju je do sada uživala. No, Franjo je toliko opčinjen Sissi, a i ona njime, da se odluče vjenčati. Ta odluka nije svima po volji, no poštivat će je.

Čim dođe na dvor u Beču, Sissi postane jasno u kakvo je osinje gnijezdo upala. Slobode, koja joj je bila toliko važna, više nema. U stopu je prate dvorjanke i glavna dvorska gospodarica grofica, svekrva je baš i ne ljubi, a suprugov joj se brat otvoreno udvara. Franjo za nju vremena nema jer mora razmišljati o vojnim i političkim pitanjima. Možda najgore, sestra je mrzi jer joj je ispred nosa otela život kojemu se ova nadala i za koji su je roditelji pripremali.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o vizualno impresivnoj "Carici", fantastičnim glumcima te senzualnosti koju su u seriju utkali redatelji Katrin Gebbe i Florian Cossen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:10