BAFTA ODLUČILA

Britanska drama "Kraljev govor" trijumfirala na dodjeli nagrada BAFTA-e

 AP
Film "Kraljev govor" u kojem Colin Firth glumi britanskog kralja Georgea VI. osvojio 7 nagrada BAFTA-e, a "grof Drakula" Christopher Lee dobio priznanje za životno djelo.

Film "Kraljev govor" redatelja Toma Hoopera osvojio je sedam nagrada BAFTA-e – Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti.

Bio je nominiran u čak 14 kategorija, a nagrade je dobio za najbolji film, najbolji britanski film, najboljeg glavnog glumca ( Colin Firth u ulozi kralja Georgea VI.), najboljeg sporednog glumca i glumicu, kao i za originalni scenarij i glazbu. Ta britanska povijesna drama, snimljena prema istinitoj priči o tome kako je australski logoped pomogao nesuđenom prijestolonasljedniku u liječenju mucanja, prednjači i u nominacijama za Oscara koji se dodjeljuje 27. veljače.

S nagradama za scenografiju, specijalne efekte i zvuk, na BAFTA-inoj je svečanosti u Londonu dobro prošao i film "Početak" u kojem glumi Leonardo Di Caprio. Tri je nagrade osvojila i „Društvena mreža“, priča o Facebooku i njegovom osnivaču Marku ZuckerberguDavid Fincher proglašen je najboljim redateljem, a filmu je pripala nagrada i za najbolji adaptirani scenarij i montažu.

Film „Crni labud“ najveći je gubitnik, budući da je imao 12 nominacija, a dobio je samo jednu nagradu - Natalie Portman proglašena je najboljom glumicom. Film "127 sati" redatelja Dannyja Boylea, najpoznatijeg po Oscarovcu „Milijunaš s ulice“, ostao je „kratkih rukava“, dok je "Čovjek zvan Hrabrost" nagrađen za fotografiju. Najbolji strani film je švedski "Muškarci koji mrze žene", a za doprinos kinematografiji nagrađeni su filmovi o Harryju Potteru.

Nagradom za životno djelo ovjenčan je glumac Christopher Lee, najpoznatiji po liku grofa Drakule. Osim u horrorima, 88-godišnji Lee glumio je i u Gospodaru prstenova, te u još 200-tinjak filmova, a zbog doprinosa glumi i humanitarnog rada prije dvije godine je dobio titulu viteza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:42