SLUČAJ OUTREAU

Bračni par je seksualno zlostavljao djecu u malom mjestu, dovodio pedofile... Dokumentarac koji nećete moći prestati gledati

Slučaj Outreau

 Netflix/
Vrlo solidna mini-serija na Netflixu u četiri nastavka pregledno izlaže manje poznate aspekte dramatičnog događaja

Outreau je gradić na sjeveru Francuske, blizu granice s Belgijom, gdje se desetljećima ništa nije događalo. Samo naizgled. Naime, krajem prošlog milenija policija je zaprimila prijavu da supruzi Delay seksualno zlostavljaju svoje troje djece i da su organizirali pravi pedofilski lanac. Kad su se socijalni radnici pozabavili slučajem, ispalo je da je taj puno kompliciraniji no što se isprva činilo, da su u njega upleteni ugledni građani, pa čak i jedan svećenik. Istražni sudac Fabrice Burgaud oslonac je našao u Myriam Badaoui Delay, koja je i nazvala policiju, ali se nije ustezala imenovati sve koji su joj dolazili u stan i sudjelovali u grupnim orgijama.

image

Dokumentarna miniserija

/Youtube Netflix France/screenshot

Njezina djeca potvrdila su navode o zlostavljanju, a lista optuženih sve se više proširivala. Proces je počeo 2004. i izazvao veliki skandal, u Outreau su počeli dolaziti novinari iz ostalih dijelova Europe, pa čak i Amerike, međutim, ozbiljna istraga znatno je suzila broj osumnjičenih. Već u početku napravljene su krupne pogreške, mališanima se nije smjelo samo tako vjerovati, a i oni stariji, pokazalo se, bili su skloni izmišljanju. Medijska histerija samo se povećavala, pa se oglasio i francuski predsjednik Jacques Chirac. Presuda je donesena godinu dana kasnije, ali je malo koga zadovoljila. Vrlo solidna mini-serija u četiri nastavka pregledno izlaže manje poznate aspekte tog dramatičnog događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 09:35