VODIČ

Braća Trotter na malim ekranima: Na TV-u opet serija koja je postala sinonim za propali biznis

Mućke
 Damir Krbec
Legendarni Delboy sanjari o bogatstvu, no svaki njegov sumnjiv posao i mutan plan uvijek završi katastrofalno

Iduće godine u ovo vrijeme biti ćemo milijunaši!" rečenica je koju lukavi londonski trgovac Derek Trotter izgovara gotovo u svakoj epizodi urnebesnog britanskog klasika, serije "Mućke" koja je postala sinonim za, u pravilu, propali biznis. U svakom slučaju, kultna humoristična serija o braći Trotter, koji se na tržnici londonskog predgrađa Peckham bave preprodajom različite nekvalitetne robe sumnjivog porijekla, počinje se emitirati večeras na programu RTL Kockice od prve sezone.

Legendarni Delboy sanjari o bogatstvu, no svaki njegov sumnjiv posao i mutan plan uvijek završi katastrofalno, popraćen nevjerojatno smješnim dogodovštinama. U međuvremenu, mora se brinuti i za svoju jednako živopisnu obitelj. Ova višestruko nagrađivana serija jedna je od najpopularnijih britanskih televizijskih formata svih vremena, a svaka je nova sezona potukla rekorde u gledanosti. Del, Rodney i djed Trotter žive u državnom stanu u neboderu Mandela House u naselju Peckham jugoistočnog Londona.

Kada im je umrla majka, Del se zavjetovao da će paziti na maloga Rodneyja i otad drži riječ, iako je sada Rodney već viši od 180 cm. Del sanjari o životu na visokoj nozi i čvrsto vjeruje da će se jednoga dana dokopati milijuna, a u međuvremenu vodi svoju tvrtku Trotterovi nezavisni trgovci d.o.o. i prodaje robu koja je obično "pala" s nekog kamiona.

Rodney pazi da se ne pojavi policija, no pozornost mu lako odluta kada se pojavi neka zgodna ženska. Osim toga, ima i veće ambicije. Ako Delu ne ide prodaja, ima klijentelu u obližnjem pubu Kobilja glava, gdje vlasnik i stalni gosti, priglupi Brzi, dotjerani Boycie i ostali znaju da ne treba pitati odakle dolazi njegova jeftina roba. Del se smatra plejbojem, no njegova mu stara krntija na tri kotača u većoj mjeri kvari stil. A ako kojeg komada i odvede kući, atmosferu pokvare Rodney i djed.

Inscenacijska verzija "Kralja Edipa" za mlađu publiku

"Kralj Edip" temeljno je djelo kazališta europskog kulturnog kruga, Sofoklova najznačajnija drama koju je Aristotel koristio kao najbolji primjer za objašnjenje ideje tragične sudbine. U toj verziji jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature i na taj način približiti lektirni naslov mladoj publici.

image
Kralj Edip

Uz pomoć novih medija, lutkarskog kazališta, animacije objekata, ta komorna predstava učinit će "Kralja Edipa" značajnim za one koji se prvi put susreću s tim naslovom, ali i one koji dobro poznaju svu kompleksnost grčkih tragedija. Ovu inscenaciju "Kralja Edipa" bez sumnje možemo najaviti kao klasiku za nove generacije, one koje će Sofokla moći čitati kao svojeg suvremenika, a ne kao prašnjavu lektiru. Igraju Edi Ćelić, Dean Krivačić, Mario Jovev, Nikola Nedić, Alex Đaković i Giulio Settimo. (Rijeka, HNK Ivana pl.Zajca, Verdijeva bb, 19.30 h; ulaz 30/100kn)

Karina Sladović i njezin novi "Ekvadorski dnevnik"

U Galeriji Vladimir Filakovac večeras se otvara izložba crteža i slika "Ekvadorski dnevnik" Karine Sladović. Umjetnica poznata po svojim fantastičnim, imaginarnim svjetovima faune, Sladović je istaknuta animalistica, a ovaj put inspiraciju za novi ciklus crteža u kombiniranoj tehnici na papiru i ulja na platnu, pronašla je u dalekom Ekvadoru, u Južnoj Americi.

image
Ti i ja mali medo

"Ti i ja mali medo" za djecu iz Gline i Jabukovac

Kazalište "Žar ptica" danas će posjetiti djecu i nekoliko obitelji nastradalih u potresu u Glini i Jabukovcu i odigrati predstavu "Ti i ja mali medo" za 120 učenika prvih i drugih razreda tamošnjih osnovnih škola. Znajući da je uz prijatelja, iako on bio i nepoznat, život puno ljepši i vedriji, djeci Banovine žele prenijeti poruke ohrabrenja i podrške od zagrebačke djece.

Cantus Ansambl uz Berislava Šipuša u HGZ

Nakon koncerata održanih 21. rujna i 23. studenoga prošle godine, Cantus Ansambl nastavlja slavljenički ciklus. Treći koncert ciklusa Cantus Ansambla održat će se večeras u Hrvatskom glazbenom zavodu, s početkom u 20 sati. Na programu će se naći solistička djela hrvatskih skladatelja Tomislava Uhlika, Igora Lešnika, Ive Josipovića i Frane Đurović.

image
Dirigent Berislav Šipuš i Cantus Ansambl
Nenad Dugi/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:28