DEŽURNI SUMNJIVCI

BORGMAN Desničarska alegorija o imigrantskoj invaziji najveći je nizozemski hit

"Borgman" je smjesa horora, psihološkog trilera i društvene satire

Na samom početku filma “Borgman” vidite skupinu nabrušenih seljaka i svećenika kako oružjem progone neke beskućnike. Nedugo potom jedan od klošara - Borgman ( Jan Bijvoet) kuca na vrata bogate buržujske vile. Otac obitelji ga otjera, no majka primi i skrije. Od tog trenutka, zagonetni Borgman počinje oko obitelji domaćina plesti zavjereničku mrežu koja će dovesti do nesagledivih posljedica.

Film “Borgman” režisera Alexa van Warmerdama premijerno je prikazan prošle godine u Cannesu, gdje je dobio podijeljene kritike. To, međutim nije van Warmerdamov film omelo da se vine do statusa najpoznatijeg i najuspješnijeg suvremenog nizozemskog filma. Tom uspjehu su nesumnjivo pomogle i kontroverze koje su se za filmom vukle.

“Borgman” je smjesa horora, psihološkog trilera i društvene satire, film koji križa “Boudua spašenog iz vode” s vampirima i marksizmom, a nije mali broj onih koji van Warmerdamov film tumače i kao desničarsku alegoriju o imigrantskoj invaziji na bijelu Europu. “Borgman” je - ukratko - svašta, no jedno sigurno nije: nije dosadan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 22:34