MNOŠTVO PUBLIKE

Bili smo na ‘Mjestu zločina‘, true crime podcastu koji je rasprodao Boogaloo: ‘Koliko je teško oprati krv?‘

Nastup ‘Mjesta zločina‘

 Vanesa Pandzic/Cropix
Izdanje live varijante podcasta zagrepčana Filipa i dubrovčanke Tije pozabavilo se Andrewom Cunananom, čovjekom koji je ubio Versacea

- Koliko teško mora biti krv oprati? - glasi samo jedno od uobičajenih pitanja koja su odzvonila punim zagrebačkim klubom Boogaloo tijekom gostovanja true crime podcasta "Mjesto zločina" ove nedjelje.

Za one neupućene, koje algoritam YouTubea i Spotifyja nije spojio s popularnim Mjestom zločina, riječ je o "prvom hrvatskom true crime podcastu" koji je nakon zavidnog broja slušatelja na streaming platformama krenuo s varijantom nastupa uživo. Nakon nekoliko mini turneja Hrvatskom i rasprodanih zagrebačkih klubova čije pune kapacitete velik broj glazbenika nije uspio doseći, nastupili su u Boogaloou.

image

Nastup ‘Mjesta zločina‘

Vanesa Pandzic/Cropix

Pričaju o slučajevima poput Charlesa Mansona, Teda Bundyja, Jozefa Fritzla ili nekog od drugih prijestupnika zakona, a "true crime" žanr podcasta jedan je od najpopularnijih u svijetu.

Jučerašnje izdanje live varijante podcasta zagrepčana Filipa i dubrovčanke Tije pozabavilo se ličnošću Andrewa Cunanana, zloglasnog ubojice talijanskog modnog giganta Giannija Versacea.

Voditelji su na pozornici Boogalooa, nakon prepoznatljivog uvoda kojim otvaraju svaku epizodu svog audio-podcast, dočekani aplauzom, a ubrzo su zauzeli svoje mjesto na sceni i krenuli s pričom. Naime, stolić kakav bi našli u stanu svoje bake, nekoliko lubanja sa svijećama, starinski telefon sa žicom i baršunasti zeleni kauč minimalne su dekoracije za pozornicu, ali služe svrsi i kreiraju dobru aluziju na dnevni boravak. Zavaljeni u svoju stolicu, odnosno, kauč, Tia i Filip počeli su sa seciranjem slučaja Andrewa Cunanana, a neki su poklonici true crimea već bili upoznati s njegovim likom i zločinima koje je počinio.

image

Nastup ‘Mjesta zločina‘

Vanesa Pandzic/Cropix

Naime, taj slučaj sina filipinskog imigranta kojem je od rane dobi ukazano da treba stremiti životu baziranom na luksuzu i materijalnim dobrima te ekstravagantnosti pokriven je vrlo dobro kroz priču ekipe Mjesta zločina, a uvodni dio u kojem se par dotaknuo djetinjstva i formativnih godina budućeg ubojice najbolje je obrađen, znatno bolje od ostatka nedjeljnog performansa. U ranijem intervjuu s Filipom i Tijom, naglasili su da im je baš taj fragment istraživanja čak i najdraži te "najbitniji". Informiranjem o brojnim slučajeva shvatili su da je u većini slučajeva za sve zaslužno i odgovorno upravo djetinjstvo.

- Nitko od njih se nije probudio i odlučio biti takav. Zanemareni su detalji, često se s takvim slučajevima cilja na senzacionalizam, što je pogrešno. Vrlo malo podcasta uđe duboko u psihu, želimo puno više pažnje posvetiti tom sociološko-znanstvenom aspektu, a manje krvoproliću na kojeg se dosta drugih medija ili podcasta koncentrira - objasnio je tada, a zajedno su se složili da je itekako zanimljivo povezivati uzročno-posljedične veze s kasnijim zločinima, u ovom slučaju - ubojstvo poznatog modnog dizajnera i još četvorice muškaraca, od kojih su neki bili i njegovi partneri.

Kroz nastup, koji na podosta zanimljiv i dinamičan način spaja ozbiljne činjenice iz policijskih izvještaja i redova crne kronike te dosjetke Tije i Filipa, publika ima priliku upoznati se s profilom i motivima kriminalca kojeg spomenuti dvojac obrađuje. Ovog je puta bila riječ o bio je gay žigolu narcisističke strukture osobnosti. Natprosječno inteligentan hedonist, Cunanan, koji je mijenjao identitet nekoliko puta, je zarađivao varajući bogate, mahom starije ljubavnike, baš poput njegovih žrtava, a svi dokazi su upućivali na zaključak da je bio nezdravo opsjednut Versaceom - svojom posljednjom žrtvom.

image

Nastup ‘Mjesta zločina‘

Vanesa Pandzic/Cropix

Na vrlo bezbrižan, i usudio bih se reći, neozbiljan način su pokrili najsitnije detalje ubojstava žrtava ovog živopisnog monstruma: od tipa pištolja kojeg je koristio, pa sve do lokacija zločina, a adekvatne fotografije i videi dobro su poslužili pri pojašnjavanju slučaja kojim se bave.

Dok danas televizija i tisak kao tradicionalniji mediji imaju problema s povezivanjem s mlađom publikom, ovakav žanrovski podcast nema problema s tim. Humorom i morbidnošću tema pogodili su senzibilitet i prepoznatljiv apsurd generacije Z.

Usprkos tome što ponekad razigranost i neslane šale ili seksualne aluzije ne odgovaraju ozbiljnoj situaciji razmatranog zločina ili, na kraju krajeva, mog smisla za humor - Mjesto zločina zapravo nudi drugačiji pogled na svijet užasa. Kao pripadnik spomenute generacije Z, mogu sa sigurnošću potvrditi da smo odrasli uz konstantno medijsko gomilanje informacija o pucnjavi i ratovima koji su oduvijek postojali u našem svijetu. Na neki način, čini mi se tako, generacija Z manje je osjetljiva na surovu stvarnost od prethodnih generacija. Prihvaćamo to kao dio života, nešto o čemu treba naučiti i razumjeti, a ne gurnuti pod tepih.

image

Nastup ‘Mjesta zločina‘

Vanesa Pandzic/Cropix

Pripadnici generacije Z tim prizorima zure u oči. Ponekad zbog straha, ali i kako bi bolje razumjeli zašto je ta osoba učinila taj zločin. Za ovu je publiku zločinac više od zbroja njihovih zločina - oni su ljudsko biće s prošlošću punom tragova koji pružaju uvid u njihovo mentalno stanje, a voditelji Mjesta zločina su s ostalim autorima "true crime" podcasta diljem svijeta u poziciji svojevrsnih edukatora.

Iz intervjua s Filipom i Tiom prije dvije godine mi se najviše urezala rečenica kojom su istaknuli da im je cilj osvješćivanje o problemima te pokretanje rasprave među svojim pratiteljima, koje se također vrte oko problematika bitnih društvu: reforme zatvora, djelovanje policije i psihološka pomoć.

Ako zanemarimo interne šale i stil pripovjedanja koji možda neće sjesti svakome, Mjesto zločina pruža vrlo zanimljiv, nimalo monoton i edukativan pristup koji kroz vrijeme, s povezivanjem s institucijama, interakcijom s pratiteljima i suradnjom s raznim ostalim socijalno-osvještenim internetskim kreatorima može malo po malo izrasti u važno ime u javnoj sferi ove države. Pred njima je još puno neispričanih priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:03