DOKUMENTARAC O PEARL JAMU

Bend je poput leptira, ako ga stisneš previše, gotov je

U jesen 1990. godine petorica glazbenika okupila su se u Seattleu na probi. I čim su začuli prvi gitaristički rifovi i ritam bubnjeva, dečkima je bilo jasno da će se njihovi životi zauvijek promijeniti.

Ni godinu dana kasnije Eddie Vedder, Jeff Ament, Stone Gossard, Mike McCready i Dave Krusen - svijetu poznatiji kao Pearl Jam - objavili su svoj prvi album “Ten” koji ih je preko noći pretvorio u novi globalni alter rock fenomen.

Sjajan tip

Pearl Jam u karijeri je prodao preko šezdeset milijuna albuma, a dva desetljeća nakon prve zajedničke svirke u Seattleu i dalje su globalne rock zvijezde. A tih dvadeset godina karijere poznati je američki filmaš Cameron Crowe (Jerry Maguire, Korak do slave, Nebo boje vanilije) zabilježio u dokumentarcu “Pearl Jam: Twenty” koji je svjetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Torontu koji traje do 18. rujna.

“Cameron je možda bio i glavni razlog, njemu vjerujemo jer se dugo poznajemo”, odgovorio je gitarist Mike McCready na ekskluzivnoj konferenciji za novinare u hotelu Fairmont Royal York u Torontu na kojoj se našao i Jutarnji list, na pitanje zašto su pristali na snimanje dokumentarca kad njihova glazba govori sasvim dovoljno, pa nastavio: “bili smo radoznali, htjeli smo vidjeti kako će nas predstaviti. Cameron je sjajan tip, prijatelj i čovjek koji poznaje glazbu pa je bilo prirodno da upravo on potpiše film.”

Glazba i prijateljstvo

Na konferenciju za novinare uz redatelja je došao i bend u punom sastavu: Eddie Vedder, Jeff Ament, Stone Gossard, Mike McCready i Matt Cameron koji je zamijenio Davea Krusena na mjestu bubnjara.

“Jeffa i Stonea sam prve upoznao”, otkriva Cameron Crowe, nekada poznati rock kritičar, danas filmski redatelj i dugogodišnji prijatelj i obožavatelj benda koji ih je pratio od samih početaka. “Bili su sjajni dečki, ljudi koji vole glazbu i vjeruju u nju, a i danas im je glazba strast i ljuba. Znao sam da će postati veliki.”

Dokumentarac “Pearl Jam: Twenty” - koji u hrvatskim kinima kreće istovremeno kada i u svijetu, 20. rujna - slojevit je prikaz jedne karijere, ali i karakterna studija članova benda, dijelom koncertni film, dijelom intiman insajderski pogled.

“Sjajno je gledati film i shvatiti da nam je uvijek najvažnija bila glazba i prijateljstvo, to nam daje energiju da sviramo još dvadeset godina. Stvaranje glazbe i održavanje benda je kao kad loviš leptira golim rukama: ako stisneš prejako, gotov je, moraš biti nježan, moraš znati balans. Nije jednostavno održati se na okupu dvadeset godina, ni pizzu nije jednostavno naručiti za pet ljudi, a kamoli održati bend”, objasnio je vokal Pearl Jama Eddie Vedder.

Prvi dokumentarac Camerona Crowea kolaž je novih intervjua, koncertnih nastupa i nikad viđenih arhivskih snimaka selektiranih od tisuća sati snimljenog materijala.

“I sami smo bili iznenađeni mnogim arhivskim snimkama koje smo vidjeli u filmu”, kaže basist Jeff Ament.

Prvi izlet

“Tko bi sve to popamtio u dva desetljeća? Ja sam se iznenadio kad sam vidio kako sam imao dobro dupe!”, završio je Jeff uz provalu smijeha čitavog benda. Iako mu je ovo prvi izlet u dokumentarne vode, Crowe ne pravi razliku između ovoga filma i svojih prethodnih hitova kao što su “Jerry Maguire” ili “Samci”, u kojemu su glumili i članovi Pearl Jama: “Ovo je sjajna priča, priča o rock bendu okrenuta naglavačke, to nisam mogao propustiti”, rekao je na kraju Crowe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:15