Među 15 filmova

"Baksuzno bubanje ili bezumni pornić": film nastao u hrvatskoj koprodukciji na 71. Berlinaleu

Film berlinale
 Silviu Ghetie
Judeov film govori o nastavnici Emi koja je u nezahvalnoj situaciji nakon što u javnost procuri njena privatna snimka seksa s mužem

"Baksuzno bubanje ili bezumni pornić", novi dugometražni igrani film nagrađivanog rumunjskog redatelja Radua Judea uvršten je u glavni natjecateljski program ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.
Hrvatski koproducent filma je Kinorama (koproducentica Ankica Jurić Tilić), a nastao je u koprodukciji Rumunjske, Luksemburga, Češke i Hrvatske.
Prikazivanje na festivalu u Berlinu bit će mu svjetska premijera, izvijestio je u četvrtak Hrvatski audiovizualni centar, uz čiju je potporu film snimljen.

Judeov film govori o nastavnici Emi koja se zatekne u nezahvalnoj situaciji nakon što u javnost procuri njena privatna snimka seksa s mužem. Bijesni roditelji žele da dobije otkaz u školi, no ona na takav pritisak ne pristaje.
Iz HAVC-a napominju kako Jude u tom filmu donosi uzbudljivu kompilaciju atipične forme i beskompromisnog humora, s mnoštvom britkih i zanimljivih opaski o licemjerju i predrasudama tipičnim za današnje društvo.

Nagrađivani rumunjski autor debitirao je 2006. kratkim filmom "Katodna cijev", koji je osvojio više od pedeset međunarodnih priznanja. Tri godine kasnije snimio je dugometražni igrani prvijenac "Najsretnija djevojka na svijetu", koji je prikazan na više od pedeset filmskih festivala diljem Europe i svijeta.
Uslijedili su novi uspjesi i nagrade - 2015. godine filmom "Bravo!" na Berlinalu osvaja Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja, 2016. Posebnu nagradu žirija u Locarnu za film "Srca s ožiljkom", a uspješan je i s dokumentarcima.
Dva njegova filma, "Velika slova" i "Odlazak vlakova s postaje", premijerno su prikazana na Berlinale Forumu 2020. godine.
Producentica Ankica Jurić Tilić kaže da je Jude jedan od redatelja koji ju od samih početaka inspirira i zadivljuje svojim jedinstvenim načinom na koji propituje svijet, otkopava zatrpane sramote, ukazuje na anomalije suvremenog društva, a pritom je i beskrajno duhovit.

"Jako mi je drago da sam sudjelovala u stvaranju ovog filma, a selekcija u natjecateljski program Berlina je velika čast i svi smo presretni zbog toga", istaknula je."Film je snimljen u kasno ljeto 2020., u predahu između dva snažna vala pandemije koju se Radu nije bojao uvrstiti u film – on zaista pripada trenutku u kojem je stvaran.", izjavila je povodom objave berlinske selekcije.
Jude potpisuje i scenarij za film, direktor fotografije je Marius Panduru, montažer Cătălin Cristuțiu.
Skladatelji su Jura Ferina i Pavao Miholjević, zvuk potpisuju Hrvoje Radnić i Dana Bunescu, scenograf je Cristian Niculescu, a kostimografkinja Cireșica Cuciuc.

U glavnoj ulozi učiteljice Emi je Katia Pascariu uz koju u filmu još igraju Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean i Andi Vasluianu. Berlinski filmski festival održava se u lipnju.

Od 15 filmova u natjecateljskom programu, pet su njemačke produkcije, među kojima su i filmovi redatelja Dominika Grafa, kao i redateljski prvijenac glumca Danilea Bruehla. Među filmovima u natjecateljskom programu nalaze se i film francuskog redatelja Xaviera Beauvoisa kao i Južnokoreanca Honga Sangsooa. U filmskom programu Panorama bit će prikazana i srpska produkcija "Kelti", redateljice Milice Tomović, a u programu Generation film bosanskohercegovačkog redatelja Igora Drljače "Tabija".

U stručnom žiriju ove godine sjedi šest redateljica i redatelja koji su osvojili Zlatnog medvjeda Berlinalea, a među njima je i bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić.


Ovogodišnje, 71. izdanje Berlinala se održava u dva dijela - prvi od 1. do 5. ožujka, na kojem sudjeluju i hrvatski projekti i filmaši, čine industrijski programi European Film Market, Berlinale Co-Production Market, Berlinale Talents i World Cinema Fund. Drugi dio s filmskim programom održat će se od 9. do 20. lipnja.
Izvršna direktorica Berlinala, Mariette Rissenbeek ističe kako će se promjenom festivalskog formata zaštititi zdravlje svih gostiju i podržati ponovno pokretanje filmske industrije. "Ljetnim događajem želimo ponovno slaviti filmsku umjetnost i uživo predstaviti festivalske filmove svojoj publici. Želimo održati veliko slavlje za ljubitelje filma te nanovo očarati gledatelje filmovima na velikom platnu te im ponuditi gozbu za sva čula", napomenula je. Po njezinim riječima, sve će to napraviti u suradnji s berlinskim kinodvoranama i kinima na otvorenom te tako, zajedno s kinooperaterima, "poželjeti dobrodošlicu publici, upoznati filmaše i pomoći da filmovi i njihovi autori ponovno potaknu rasprave, razmišljanja i nadahnuća."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:26